Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
John Fellow: Carl Nielsen Brevudgaven Bind 6.. | bog.guide.dk

John Fellow: Carl Nielsen Brevudgaven Bind 6 (1918-1920)

Det nye bind af Carl Nielsen Brevudgaven skildrer kulminationen på hans mangeårige ægteskabskrise. Det er bevægende og til tider horribel læsning.

John Fellow (red., indledninger og noter):

CARL NIELSEN BREVUDGAVEN BIND 6 (1918-1920)

536 sider, indb., ill., 398 kr.

Samlede registre m.m. på www.multivers.dk/carl

Multivers

UDKOMMER I DAG

Få ægteskabelige kriser i Danmarkshistorien er så veldokumenterede som Carl Nielsens. Dels fordi konflikten mellem nationalkomponisten og hans hustru, billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen, er så lang, i hvert fald fra 1914 til genforeningen i 1922, dels fordi positionerne i den er så uldne.

Den kulminerer inden for de tre år, der dækkes i det seneste bind af John Fellows store brevudgave, hvor breve til og fra komponisten kombineres med notater og andre småtekster. En del er værkstedsnoter og dagligdags kommunikation fra en komponists hverdag og familieliv, men såvel de kunstneriske overvejelser som de følelsesmæssige indsigter undervejs giver brevværket appel til mange andre blot fagligt interesserede (og de tysksprogede breve kunne godt være blevet oversat).

Uden fast adresse

I lange perioder rejser Nielsen reelt rundt uden fast adresse, men bliver også ved med at se hustruen. Alt imens hun på den ene side nok har indgivet separationsbegæring, men på den anden side bliver ved med at nøle med at få den effektueret. Det sker først i 1919.

Som i de foregående bind ser man ind i sjælen hos to mennesker, der i mange år hverken kan leve med eller uden hinanden. Med afbrydelser er de sammen i 40 år fra 1891 til Nielsens død i 1931.

Umiddelbart er det hans fremstilling, man møder i dette bind. Simpelt hen fordi, som John Fellow også noterer, hans ustabile boligforhold betyder, at mange breve til ham ikke er bevaret.

Fortrængte affærer

Så man skal igennem en del givetvis ægte, men også en del påfaldende umodne - han er over 50 - og horribelt selvmedlidende anmodninger om at blive taget tilbage. I disse undskyldningstider kan man dog tillige notere, at han ikke kommer nævneværdigt ind på de udenomsægteskabelige affærer, som var grunden til, at Anne Marie smed ham ud til at begynde med.

Men indirekte får man samtidig tydeligt indtryk af, hvor såret hun er, samtidig med at hun hverken vil eller kan forestille sig et liv uden ham. Oven i købet gennemlever de begge i perioden samtidig deres livs store kunstneriske kriser.

Kunstnere frem for alt

Nielsen skriver til Det Kongelige Teaters ambitiøse opsætning af Adam Oehlenschlägers ”Aladdin” en masse af sin mest nyskabende musik nogensinde, bare uden at kunne blive enig med teatret om brugen af den. Og hun er genstand for stor og ramsaltet mediekritik og omfattende intrigemageri i forbindelse med sin rytterstatue af Christian IX, som hun havde arbejdet på næsten siden kongens død i 1906.

Men hun arbejder videre de følgende år, omend statuen på Christiansborg Ridebane først bliver færdig i 1928. Det samme gør han, og Brevudgavens kommende bind bliver ét af de væsentligste: Beskrivelsen af, hvordan Nielsen i sit livs sorteste par år først i 1920'erne både får skrevet den i sammenhængen nærmest abnormt elskværdige blæserkvintet og når sit kunstneriske højdepunkt i den 5. symfoni.

Anmeldelse: Stilhed før krisen

06-12-2011: I det seneste bind af Carl Nielsen-brevudgaven er komponisten på toppen af sin karriere, men også usikker på, hvor han vil hen. •For hans ældre kollega C.F.E. Horneman var en egentlig komponistkarriere derimod kun noget, som han kunne drømme om. Læs artikel

Anmeldelse: Carl Nielsen brevudgaven: Bind 7,1921-1923

19-02-2011: Det syvende bind af Carl Nielsen Brevudgaven skildrer et par af de vigtigste år i komponistens liv. Læs artikel

Anmeldelse af Martin Kongstad - fryser jeg

26-08-2013: Måske kan man i nogle kredse more sig over Martin Kongstads fremstilling af de københavnske kunst- og modekredse, men bogen fremstår gammeldags og uvedkommende. Læs artikel

Anmeldelse af Joakim Garff - Regines gåde

17-05-2013: Et antal breve fra Regine Schlegel, Kierkegaards eksforlovede, landede hos Joakim Garff. Godt stof, men det kræver tolkning, så det får vi. Læs artikel

Anmeldelse: Marilyn Monroe: Fragmenter

19-10-2010: En ny bog består af Marilyn Monroes notater, sjusket nedkradsede indfald, tilløb til digte og strøtanker. De kredser næsten altid om hendes fornemmelse af uformåenhed. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...