Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Carl Nielsen brevudgaven: Bind 7,1921-1923 | bog.guide.dk

Carl Nielsen brevudgaven: Bind 7,1921-1923

Det syvende bind af Carl Nielsen Brevudgaven skildrer et par af de vigtigste år i komponistens liv.

Breve

John Fellow

(redaktion, indledning og noter):

CARL NIELSEN BREVUDGAVEN

BIND 7, 1921-1923

663 sider, indbundet, ill., 398 kr. (vejl.)

Multivers

UDKOMMER I DAG

Som skildring af et kunstnerliv har Carl Nielsen Brevudgaven næppe noget genremæssigt fortilfælde.

Da meget af Nielsens egen korrespondence er bortkommet, ikke mindst under komponistens langvarige ægteskabskrise ca. 1914-22, er de foreløbig over 4.000 sider ikke blot opbygget af, hvad han selv har skrevet. De består i høj grad også af, hvad andre har skrevet til ham, og i nogle tilfælde derudover af breve mellem tredjepersoner.

Det er altså ikke blot ”Carl Nielsens breve”. Snarere Carl Nielsens liv og tid beskrevet gennem breve, egne og andres.

Nogen egentlig biografi er der omvendt selvfølgelig ikke tale om. Dertil mangler der i det sammensatte førstehåndsmateriales natur mange mellemregninger og perspektiver, samtidig med at der står meget om dagen og vejen, privat og professionelt, som en traditionel biografiforfatter ville gå let hen over.

Alligevel er det et vidtfavnende og nuanceret billede af Nielsen og hans omgivelser, som vor førende Nielsen-kender John Fellow er i færd med at opbygge. På sin egen måde når det jævnligt tættere på, end en nok så velskrevet biografi formentlig ville have kunnet.

Hovedværkernes år


De omfattende indledninger, kommentarer undervejs og noteapparater til slut i hvert bind gør også, at der kan læses stort set uden forudsætninger. Endda også, at hvert enkelt bind med lidt god vilje kan læses, uden at man nødvendigvis har læst de andre.

I bind syv er vi nået til et par helt afgørende år i Nielsens liv. Han skriver to af sine hovedværker, den femte symfoni og blæserkvintetten, og bliver langt om længe forsonet med hustruen Anne Marie, som han ellers blev formelt separeret fra i 1919.

Men mere idyl er det heller ikke. Herefter geråder han i stigende grad i tvivl som kunstner, samtidig med at han rammes af den hjertelidelse, der i 1931 tager livet af ham.

Forsoningen mellem ægtefællerne er heller ikke spor entydig, for kort før han flytter hjem til Frederiksholms Kanal, skriver Anne Marie til ham, at »Du er for feig magelig til at være sandru, og det var det Eneste der kunde rejse os begge«. Senere betror hun i et hjerteskærende brev vennen Ove Jørgensen, at hun »har håbet at kunne frigjøre mig og vilde helst først tale om det når det er sket, men Carl har så nødig villet og så har han været den stærkeste«.

Ingen lykkelig slutning


Det lader altså til at være omsorg og opofrelse lige så meget som intakt kærlighed. Uanset at hun selv som billedhugger har mindst lige så meget at se til, i særdeleshed hvad angår det nærmest endeløse og stærkt kontroversielle kæmpeprojekt med rytterstatuen af Christian IX til Christiansborgs Ridebane.

Så nej, selv om han muligvis selv tror det, er det ikke set fra hendes synspunkt en historie med lykkelig slutning. Det er blot endnu en drejning i fortællingen om to mennesker, der på deres tid og på hver deres måde ikke aner, hvordan de skal leve uden hinanden.

Anmeldelse: Stilhed før krisen

06-12-2011: I det seneste bind af Carl Nielsen-brevudgaven er komponisten på toppen af sin karriere, men også usikker på, hvor han vil hen. •For hans ældre kollega C.F.E. Horneman var en egentlig komponistkarriere derimod kun noget, som han kunne drømme om. Læs artikel

Anmeldelse: John Fellow: Carl Nielsen Brevudgaven Bind 6 (1918-1920)

13-03-2010: Det nye bind af Carl Nielsen Brevudgaven skildrer kulminationen på hans mangeårige ægteskabskrise. Det er bevægende og til tider horribel læsning. Læs artikel

Anmeldelse af Joakim Garff - Regines gåde

17-05-2013: Et antal breve fra Regine Schlegel, Kierkegaards eksforlovede, landede hos Joakim Garff. Godt stof, men det kræver tolkning, så det får vi. Læs artikel

Anmeldelse: Gade - vor store komponist

16-03-2009: Klassisk komponist: Niels W. Gades breve til og fra hans europæiske kreds udgivet på 1.660 sider. Læs artikel

Anmeldelse: CARL NIELSEN BREVUDGAVEN BD. 3: 1906-1910.

12-08-2007: Forrige bind af den store Carl Nielsen Brevudgave var heftigt drama på flere planer. Fra 1898 til 1905 udvikler han sig massivt som komponist frem mod sin anden og sidste opera ”Maskarade”, samtidig med at ægteskabet med billedhuggeren Anne Marie er igennem sin første, men langt fra sidste krise. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...