Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Astrid Lindgren og Sara Schwardt -.. | bog.guide.dk

Pippis mor ved skrivemaskinen

Astrid Lingren førte en omfattende korrespondance med sine utallige fans. Sara var en af de få, som skrev og modtog breve fra forfatteren, lige indtil hun døde i 2002.

Brevveksling
Astrid Lindgren og Sara Schwardt
JEG LÆGGER DINE BREVE UNDER MADRASSEN. En brevveksling 1971 – 2002

Oversat fra svensk af Kina Bodenhoff

208 sider, 229,95 kr.

Gyldendal


B97781446Z.1_20140521204145_000+GUOD12ET.2-0.jpg

Vist er det rørende, når den 12-årige Sara i sine første breve til Astrid Lindgren fortæller om ensomhed, mobning i skolen og pjækkeri og får fine, indfølende svar tilbage fra den berømte og beundrede forfatter. Selvfølgelig er det uimodståeligt at læse om pigens had til faderen, kærligheden til mormoderen og kampen om kammeraterne og læse den voksnes forstående og formanende svar. Men der er et men.

Breve, også disse, er personlige.

De er tiltænkt et eneste menneske og skrevet i en fortrolighed, som kun overgås af dagbogens. De er ofte udsprunget af et øjebliks affekt og skal behandles med stor varsomhed. Spørgsmålet er, om en publicering kan gå ind under den kategori.

Løfte brydes

I et af de første breve skriver Astrid Lindgren til sin ihærdige penneven:

»Er det muligt for dig at sørge for at disse breve ikke bliver læst af andre? Kan jeg skrive hvad som helst til dig?«

Den nu 53-årige Sara ved, at hun bryder et løfte, når brevene nu offentliggøres, og siger oven i købet i efterordet, at »det havde været interessant at vide, hvad du havde ment om det«. Jeg kan kun være enig.

Astrid Lindgren modtog dagligt mængder af breve fra børn, der elskede hendes bøger. Emil, Pippi, børnene i Bulderby, Karlsson og alle de andre gik lige i hjertet på deres små og store læsere og afstedkom mange skriftlige reaktioner. Hun svarede på alt, men Saras breve blev indledningen til en korrespondance af usædvanligt omfang for den travle forfatter.

Kærlige skub

Der er ingen tvivl om, at Sara med sit problematiske forhold til familie, skole og selvværd rammer noget i Astrid Lindgren. Det er Saras held, at hun i de sårbare teenageår har kontakt til en voksen, der både tør opdrage og opmuntre.

»Du, jeg bliver lidt ængstelig og lidt ked af det, når jeg hører, at du ikke trives i skolen … Hvis du begynder at pjække igen, så er jeg bange for, at din mormor ikke rigtig orker at stille op til mere, ja, for jeg er selv mormor og ved, hvordan jeg ville have det,« skriver Astrid Lindgren i et brev fra 1973.

Senere skriver hun om sin holdning til, at Sara ryger:

»Jeg bliver fortvivlet, når jeg ser små piger i teenagealderen komme med en cigaret i munden.«

Astrid Lindgren, som lader sine romanfigurer gøre op med de voksnes normer og stive opdragelse, forstår balancen mellem at opdrage og frisætte. Takket være hendes kærlige skub kommer Sara igennem ungdommens strabadser.

Som et dokument over en forfatter, der levede og skrev for børn, er brevvekslingen vedkommende. Som en posthum hyldest fra en beundrerinde er den ubetydelig.

Anmeldelse: F.P. Jac: Fra mine unge bevægelser

10-09-2011: For mange F.P. Jac-tekster tåler ikke genoptryk. Læs artikel

Anmeldelse: Fay Weldon og Maise Njor: Livet for let øvede

27-05-2010: To kloge damer krydser klinger i en nutidens brevroman. Fay Weldon og Maise Njor har udvekslet deres syn på livet. Læs artikel

Anmeldelse: Jacob Forsell og Johan Erséus: Astrid Lindgrens liv i billeder

26-03-2007: Fødselsdagsmarkering: Så kom den store, ærbødige, luksus-illustrerede kakkelbordsbog om 100-års fødselaren Astrid Lindgren. Intet kunne formentlig være hende fjernere. Læs artikel

Anmeldelse af Breve hjem - Danske soldater i Første Verdenskrig

25-01-2014: Tankevækkende breve fra seks danskere, der deltog i det første industrialiserede slagteri i Europa. Læs artikel

Anmeldelse af Christiane V. Felscherinow og Sonja Vukovic - Mein zweites Leben

20-12-2013: Christiane F. afmytologiserer sig selv i sin selvbiografi – og begår undervejs et raskt karaktermord på sin gamle helt, David Bowie. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...