Anmeldelse:
Anmeldelse: 6 out of 6
Find mere om:
Thomas Harder: Anders Lassens krig | bog.guide.dk

Thomas Harder: Anders Lassens krig

Anders Lassen fik et kort, men dramatisk liv som soldat under Anden Verdenskrig. Han hadede tyskerne af hele sit hjerte.

Thomas Harder:

Anders Lassens krig

9. april 1940-9. april 1945

592 sider, 399 kr.

Informations Forlag

Danmark har få helte, men en af dem hedder Anders Lassen og blev som den eneste ikke-brite hædret med Victoriakorset under Anden Verdenskrig.

Han døde i 1945 kun 24 år gammel i Norditalien og det er hans korte, men dramatiske liv, som Italiens-

eksperten Thomas Harder beretter om, faktuelt og detaljeret.

Anders Lassen fødtes i 1920 på en sydsjællandsk herregård. Fædrene var soldater, faderen meldte sig til den finsk-russiske vinterkrig i 1939, oldefaderen Emil Victor Schau (som Tim Buk-Swienty portrætterer fyldigt i ”Slagtebænk Dybbøl”) døde i 1864, og hans seks brødre døde også i de slesvigske krige.

Anders Lassen blev først sømand og sejlede for A.P. Møller, men ved krigsudbruddet i 1940 meldte han sig til britisk tjeneste, og det er især hans omfattende indsats i Middelhavet, som bogen omhandler.

I det græske øhav

Lassen deltog i kommandoraids mod tyske stillinger i det græske øhav, kæmpede med lokale partisaner på Kreta og kom så til Italien og kæmpede ved fronten mod den vigende tyske hær. Ved Comacchiosøen syd for Venedig dræbtes han under et angreb på en maskingeværstilling, forrest og frygtløs og efter at have gjort det af med adskillige fjender.

»Nedlagt to ved overlagt og beregnet Skydning,« skrev Lassen i sin jagtjournal efter et raid mod en tysk stilling. Harder viser ganske vist, at tyskerne ikke døde, men Anders Lassen kæmpede sin krig med bedste samvittighed og imponerede alle med sit mod og sin effektivitet.

Han gik i krig for at »slagte sataner« og glædede sig over »vert tysk Svin jeg har slaaet ihjel«. Man spekulerer på, om der kunne være plads til ham i det danske forsvar i dag.

Ultimativ biografi

I modsætning til de engelske soldater kunne Andy, som han blev kaldt, ikke korrespondere med dem derhjemme i det besatte Danmark og skammede sig i starten over samarbejdspolitikken, men i 1943, da modstanden bredte sig, skrev han, at »jeg har aldrig været så glad i mit Liv, og jeg har aldrig haft eller haabet paa at faa saa stor Belønning for den Smule godt jeg har gjort i denne Krig.«

Der er udkommet fire bøger før om Anders Lassen, men Thomas Harder har skrevet den ultimative biografi om hans liv, som bygger på op mod 10 års omfattende arkivstudier og interviews med dem, der kendte ham.

Stilen er nøgtern uden forsøg på dramatiske effekter eller motivanalyser, men begivenhederne i sig selv er så spændingsfyldte, så læseren let kan forestille sig Andys kampe for det indre blik. Bogen er et flot og fortjent monument over en af de stolteste skikkelser i den nyeste danmarkshistorie.

”Anders Lassens krig” udkommer på et tidspunkt, hvor Danmark er krigsførende i Afghanistan med flere døde og kan også ses som et minde om, at krig koster, men at ofrene aldrig må glemmes.

Anmeldelse: Jens Kaiser og Søren Tage Rasmussen: Den aarhusianske massemorder

02-12-2011: Kaj Bothildsen Nielsen var som en drivende og utrættelig kraft i Peter-gruppen og medansvarlig for drabene på 55 landsmænd under Anden Verdenskrig. Bogen om aarhusianeren er ganske fermt skrevet og med sans for stoffets elementære dramatik. Læs artikel

Anmeldelse af Anders Otte Stensager - Sunneva. Dame af sjældent mod

31-08-2013: Velskrevet bog om dansk præstedatter, boheme, modstandskvinde og overlevende kz-fange. En uløst gåde rumsterer stadig. Læs artikel

Anmeldelse: Kirsten Nilsson: De Gemte Børn. Beretninger fra anden verdenskrig.

04-06-2012: Under Anden Verdenskrig flygtede de fleste danske jøder til Sverige. En del af dem måtte efterlade børn i Danmark. • I en ny bog fortæller 11 af disse børn deres historie. Læs artikel

Anmeldelse: Yehuda Koren og Eilat Negev: I hjertet var vi kæmper

27-12-2010: En rumænsk-jødisk familie blev pint og plaget af Josef Mengele i Auschwitz. Familiens liv er blevet genfortalt i denne livsbekræftende bog. Læs artikel

Anmeldelse af Thomas Harder - Kryssing. Manden, der valgte forkert

10-11-2014: Grundig og velskrevet biografi om en dansk officer i tysk tjeneste på østfronten. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...