Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Stig Matthiesen: Fodboldnomade | bog.guide.dk

Stig Matthiesen: Fodboldnomade

Den danske landsholdsspiller Christian Poulsen fremstår som en privilegeret og tænksom nomade med meget på hjerte.

STIG MATTHIESEN:

FODBOLDNOMADE

Christian Poulsen

304 sider, 299 kr.

People's Press

Er udkommet

Landsholdsanfører Christian Poulsen er på mange måder den mest interessante danske fodboldspiller i vor tid.

Fordi han om nogen gendriver fordommen om den moderne topidrætsmand som en ureflekteret snothvalp med hang til hurtige biler, singleliv og PlayStation i sofaen. Og fordi han med sin kompromisløse optræden på fodboldbanen og sin velovervejede tilbageholdenhed udenfor anskueliggør den tvedelte verden, som den professionelle sportsudøver altid bebor.

Blodige tacklinger på grønsværen, bleskift i privaten.

Denne spaltning er et af de mest interessante aspekter ved journalist Stig Matthiesens nye bog ”Fodboldnomade”, som er en skildring af fodboldlivet i Spanien, Italien og England, de tre lande som familien Bjørnshøj Poulsen har boet og levet i siden 2006, da gemalen blev solgt fra tyske klub Schalke 04 til spanske Sevilla, og den professionelle karriere for alvor tog fart.

Samtale og sms


Hoveddelen af bogen består af personlige samtaler, sms-beskeder og mails fra december 2009 til sommeren 2010, der tilsammen tegner et fragmentarisk billede af den kendte landsholdsspillers familie- og arbejdsliv i Torino-klubben Juventus. En tilværelse, som nogle gange kan minde om en skintilværelse.

Med hovedpersonens egne ord:

»Jeg tænker ofte på, at den professionelle fodboldverden er et underligt fænomen i det samlede verdensbillede. Fodbold er til tider en overfladisk og meget selvpromoverende verden med en masse unge mænd - store drenge, der flyver rundt og har store armbevægelser. Det er en evig kilde til undren (?), at så mange mennesker går op i spillet, som gjaldt det livet.«

Uforudsigelig tilværelse


Bogen tegner linjer tilbage til årene i det solrige Sydspanien og fortsætter ufortrødent helt frem til dette efterår, hvor Christian Poulsen har kæmpet for at finde fodfæste midt i den megen turbulens, som præger hans nuværende klub Liverpool FC.

Christian Poulsen fortæller uforstilt om ensomheden i træningslejrene, mens hustruen Julie Marie nænsomt beretter om familiens nomadiske liv og ikke mindst parrets to små børn, der fødes til et privilegeret liv, men som samtidig er tvunget til at forlade vennerne, så snart farmand finder en ny arbejdsgiver.

Abrupt stil


Indimellem foredrager bogens forfatter, Stig Matthiesen, om de sportslige, politiske og kulturelle forhold de pågældende steder. Nogen gange veloplagt og engageret, andre gange mere leksikalt.

Bogens abrupte stil - personlig bekendelse, flash fra den storpolitiske manege, eksistentiel samtale, scener fra et ægteskab, endnu en kulturel køretur med en autentisk taxachauffør etc. - er en stilistisk pointe i fortællingen om uforudsigelig tilværelse.

Telegramjargonen er dog også en indbygget svaghed, der får ”Fodboldnomade” til at fremstå som en levnedsskildring, der vil helheden, men ender med blot at tangere det væsentlige. Det er en skam, eftersom hovedpersonen i korte bukser er langt mere interessant end de fleste af sine kolleger.

Anmeldelse: Dan Fante: Fante - En Familiehistorie om at skrive, drikke og overleve

04-05-2012: Forfatteren Dan Fantes bog om sin far, John Fante, er en forstemmende afsløring af fortrængte følelser. Hans ros af faderen klinger hult på en baggrund af mindreværd. Læs artikel

Anmeldelse: Lene Siel: Spejlvendt

14-01-2011: Sangerinden Lene Siel fortæller om at tage ansvar for sit eget liv. Læs artikel

Anmeldelse: Karin Mørch: Gabriels gæstebud

16-04-2008: Gabriel Axels yngste datter har skrevet og illustreret et engageret, hengivent, kærligt og vidende portræt af faderen. Læs artikel

Anmeldelse af Jonas Suchanek - Do danska

29-07-2014: Velskrevet og spændende debutroman tager læseren med på 1980’er-migration. Læs artikel

Anmeldelse af Herbjørg Wassmo - Disse øjeblikke

11-04-2014: Herbjørg Wassmos ærlige selvbiografi skildrer hendes stædige kamp for at blive forfatter. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...