Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Philippe Pozzo di Borgo - De.. | bog.guide.dk

Den anden luft

Philippe Pozzo di Borgos historie er fabelagtig, men nogen stor forfatter er den handicappede rigmand ikke.

Selvbiografi
Philippe Pozzo di Borgo
DE URØRLIGE

På dansk ved Rigmor Kappel Schmidt

250 sider, 268 kr.

Tiderne Skifter

Er udkommet


SELVBIOGRAFI
PHILIPPE POZZO DI BORGO: DE URØRLIGE
På dansk ved Rigmor Kappel Schmidt
250 sider, 268 kr.
Tiderne Skifter
Er udkommet
 

B97202481Z.1_20130611191430_000+G0K4Q5TJ.2-0.jpg

Sidste år blev den franske film ”De urørlige” et af de allerstørste biografhits. Og med rette.

For historien om rigmanden Philippe Pozzo di Borgo, der efter en paragliding-ulykke er blevet lammet fra halsen og ned, og hans hjælper Abdel (i filmen hedder han Driss), der er småkriminel indvandrer og kommer fra anderledes fattige kår end sin nye chef, var en varm og morsom hjerteknuser. Filmens instruktører, Olivier Nakache og Eric Toledano, formåede at gøre en komedie ud af tragedien.

Derfor føles det næsten arrogant at dømme di Borgos selvbiografiske beretning som en ringere udlægning end den filmiske. På dansk har bogen fået omslagsfoto fra filmen, og titlen er også taget fra filmen – frem for den egentlig finere franske ”Le second souffle” (direkte kan det oversættes til ”den anden luft”; et begreb der bruges flere gange i bogen). Årsagen er formentlig den simple, at di Borgo ikke er forfatter, men går så meget i ét med sin egen fortælling, at distancen forsvinder.

For selvfølgelig kan di Borgo ikke se sin egen livstragedie og senere oprejsning i et så formfuldendt perspektiv, som det er de to instruktører forundt. Det er deres privilegium, at de kan ophøje historien om forholdet mellem Philippe og Abdel til at være essentiel, mens di Borgo selv er prisgivet hele sin historie, der nok er mere nuanceret, end den filmiske perle lader os tro, men som også i litterær form bliver en lidt for uensartet størrelse.

Ingen stor poet

Di Borgos selvbiografi begynder med ulykken, der paralyserede den ellers så driftige adelsarving. Men lammelsen er kun en af di Borgos skæbner. Hans elskede hustru, Béatrice, viser sig nemlig at være offer for en sygdom, der svækker hende mere og mere for til sidst at tage livet af hende.

Kærligheden til Béatrice gennemstrømmer bogen, og det er smukt og rørende, hvor højt han elsker sin hustru. Men nogen stor poet er di Borgo ikke, og det forstyrrer læsningen, da han åbenlyst tilstræber det flagrende og lyriske.

Passagerne om Abdel er derimod forbavsende få, så læsere, der måtte lokkes af forsideillustrationen, vil blive slemt skuffede. Til gengæld fungerer bogen de steder, hvor den franske titel konkretiseres, og di Borgo fortæller om sin ”anden luft”. Denne anden chance, muligheden for at opleve kærlighed, sex, sine børn, endnu et ægteskab og ikke mindst at udvikle venskabet med Abdel; det er heri, historien om Philippe Pozzo di Borgo ligger.

Anmeldelse af Klaus Riskær Pedersen - Afmagt

22-05-2013: Klaus Riskær har skrevet et memoirer fra Sønder Omme. Det er forbløffende læsning. Læs artikel

Anmeldelse: Christa Wolf: Englenes by

17-12-2011: Det er som altid overvældende og fantastisk at følge den store tyske forfatter Christa Wolf ind i de store eksistentielle spørgsmål. Hendes selvbiografi bygger på et ophold i Los Angeles. Læs artikel

Anmeldelse: Lisbeth Zornig Andersen: Zornig - vrede er mit mellemnavn

14-11-2011: Er det muligt at bryde den sociale arv? I de fleste tilfælde er svaret nej, men det er lykkedes for Lisbeth Zornig Andersen. Læs artikel

Anmeldelse af Lene Henningsen - Vi lever et digt. Filmiske fragmenter

01-11-2014: Digteren Lene Henningsen har begået en parodisk, sjov selvbiografi. Læs artikel

Anmeldelse af Herbjørg Wassmo - Disse øjeblikke

11-04-2014: Herbjørg Wassmos ærlige selvbiografi skildrer hendes stædige kamp for at blive forfatter. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...