Find mere om:
Ensom som i døden | bog.guide.dk

Ensom som i døden

Den norske erfaring: To norske bøger i kølvandet på Utøya-massakren – en om sorgen og nødvendigheden af håb, en om statsminister Stoltenberg. Og ikke et ondt ord om Breivik.

Per Arne Dahl:

At rejse sig efter en rystelse – Når det værste er sket

Kristeligt Dagblads Forlag

196 sider, 199 kr.

Thor Viksveen:

Stoltenberg – Folkehelt og statsmand

People's Press

351 sider, 299 kr.

Disse to bøger har flere ting til fælles, ud over at de kommer på dansk næsten samtidig med, at de udkommer på norsk.

I begge tilfælde er udgivelsen på dansk aktualiseret af begivenhederne den 22. juli i år, da 77 omkom som følge af en meget omtalt terrorhandling, og begge var stort set færdigskrevet, da disse begivenheder indtraf. De er begge efterfølgende blevet forsynet med iagttagelser vedrørende udåden – uden at blive omskrevet. Ingen af dem nævner udådsmanden ved navn.

Plads til sorg – og til håb

Der holder så muligvis fællestrækkene op. Den ene er en biografi over den norske statsminister, nærmest en hagiografi, den anden handler om, hvordan man kommer videre, når det værst tænkelige er sket, hvordan man lærer at leve med sorgen og at bevare håbet.

Den sidstnævnte er skrevet af præst for Stortinget og ved Trefoldighedskirken i Oslo, Per Arne Dahl, som tillige er klummeskribent ved Aftenposten. Han har tidligere udgivet en bog om tab sammen med en af de overlevende fra tsunamien i Sydøstasien, og denne nye var tænkt som en mere generelt anlagt opfølger om, hvordan man i det hele taget tackler situationer i livet, hvor man har mistet nogen nærtstående.

Den er bygget op i to hovedafsnit, et om, hvordan man lærer at give sorgen den nødvendige plads og tid, og et om, hvordan man genvinder håbet – og helst i en fart.

En af virkningerne af akut sorg er ensomhed. Den sørgende føler sig ramt som af en smitsom sygdom. Et sted i bogen omtaler Dahl en slægtning, som efter et tab fik denne følelse af at være afskåret fra selv meget gode venner.

»Bagefter havde disse sagt, at de lod være med at komme, fordi de ikke vidste, hvad de skulle sige, og at det var svært at se dem være så ulykkelige. Min slægtning sagde eftertænksomt: »De skulle ikke komme hos os for at bidrage med andet end deres eget nærvær. Det er det eneste, vi har brug for, når vi er ensomme, ja, ensomme som i døden.««

Kristendommens bidrag

Man kan have det forskelligt med bøger om ”sorgarbejde”. Jeg har det i almindelighed vanskeligt, og jeg bryder mig ikke om ordet. Men man må acceptere, at der findes et behov.

Katastrofer af en art og et omfang som den på Utøya rammer tydeligvis ikke blot de umiddelbart efterladte. De bliver også fokus for en mere udbredt, latent sorg af eksistentiel art. Blandt andet derfor den store opmærksomhed. I en tid som vores, hvor tonearten for det meste er ironisk, grænsende til kynisk, kan det være vanskeligt at bevæge sig ind i en bog som denne, hvor alvoren bliver fremherskende og tonen præget af patos.

Men det kan også være velgørende. Dahl viser, hvad kristendommen kan bidrage med, og det er ikke så lidt. Kristendommen fornægter ikke menneskets ondskab – hverken den ”almindelige” eller den, hvor Djævelen tager én. Den tager tværtimod udgangspunkt i den ondskab. Problemet er så, at Gud gemmer sig – selv for Jesus på korset.

Ukritisk heltekåring

Dahl går til kernen, men nænsomt. Han er bibelkyndig og alment belæst, der er mange gode citater, også af danske forfattere, fra H.C. Andersen og Kierkegaard til Tove Ditlevsen og Møllehave. Bogen kan anbefales.

Det samme kan ikke siges om bogen om den norske statsminister, Jens Stoltenberg, som i den almindelige medieopfattelse »trådte i karakter som statsmand« med Utøya-massakren.

Den er først og fremmest aldeles ukritisk. Allerede i indledningen røber forfatteren, Thor Viksveen, politisk journalist og tidligere chefredaktør, at han under sit arbejde med bogen kun »igen og igen har fået bekræftet, at Stoltenberg er en god mand«. Punktum. Han er »ærlig, dygtig, retskaffen og arbejdsom«, og terrorangrebet har mere end bekræftet dette billede af »styrke, beslutsomhed og evne til at sige og gøre det rigtige«. Osv.

Og så er han pæn på den melankolske måde. Til gengæld er der ikke meget i den stoltenbergske forhistorie, der peger i statsmandsretninger. Det bliver kort sagt kedeligt og uden kant. Spild af tid.

Der er ikke tale om en autoriseret biografi, og hovedpersonen er ikke citeret direkte. Man må også spørge sig, om han står sig ved en sådan helgenkåring. Den er slesk og uvirkelig. Det siger sig selv, at man ikke kommer derhen, hvor Stoltenberg er i dag, uden albuer og dræberinstinkt. Tænk blot på magtkampen med forgængeren som leder af Arbeiderpartiet, Thorbjørn Jagland, eller på opgøret med den tidligere LO-formand, Gerd-Liv Valla, i 2007.

Anmeldelse af Mahtob Mahmoody - Forfulgt

01-12-2013: Betty Mahmoody blev verdenskendt for bogen ”Ikke uden min datter”. Nu har datteren skrevet sin version. Læs artikel

Anmeldelse af David Wagner - Lever

25-10-2014: David Wagners dybt originale, selvbiografiske roman om en livstruende leversygdom handler mere om at leve end at dø. Læs artikel

Anmeldelse af Laura Hillenbrand - Ukuelig

18-10-2014: Mesterværk: En flabet knægt bryder sin sociale arv, bliver OL-løber, styrter ned med et bombefly, kommer i nævekamp med hajer, bliver torteret af en supersadist i japansk uniform og ender alligevel med at sejre over sine indre dæmoner. ”Ukuelig” er en usædvanlig bog om en usædvanlig mand. Læs artikel

Anmeldelse af Sven Ove Gade - Faldskærmschefen. Flemming B. Muus – helt og skurk

13-09-2014: Historie: Lystløgner, krigshelt, slubbert, hædersmand eller bedrager? Flemming B. Muus er modstandskampens allermest omstridte skikkelse. Sven Ove Gades biografi føjer nyt til billedet af patrioten, der blev landsforvist. Læs artikel

Anmeldelse af Jonas Suchanek - Do danska

29-07-2014: Velskrevet og spændende debutroman tager læseren med på 1980’er-migration. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...