Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Nils Aage Jensen: Amundsen | bog.guide.dk

Nils Aage Jensen: Amundsen

Biografi: ”Amundsen” er en levende, men også overdramatiseret biografi om polarhelten Roald Amundsen. Han nåede Sydpolen for nøjagtig 100 år siden.

Nils Aage Jensen:

Amundsen

336 sider, 399 kr.

Informations Forlag

Historien om polarekspeditionerne er fascinerede. Den nådesløse kamp mod de brutale elementer og tiden rummer alle elementer for en god fortælling. Nogle nåede deres mål og kunne plante deres nations flag på destinationen, mens andre gik til grunde i sne eller forsvandt i ishavet.

Det var et kapløb, som var skabt til at skabe legender. Her står Roald Amundsen centralt som den store helt, der blandt sine store bedrifter fandt Nordvestpassagen. Han nåede også som den første mand frem til Sydpolen den 14. december 1911 - i dag for 100 år siden.

Myten om Amundsen blev fuldendt, da han den 18. juni 1928 havarerede med sit fly under eftersøgningen af det savnede italienske luftskib ”Italia”, som var forsvundet over Spitsbergen. Amundsen selv forsvandt sporløst i havet omkring Bjørneøen.

Ingen kildehenvisninger

Historikeren Nils Aage Jensen fortæller levende om Amundsens bedrifter i en biografi, som er kendetegnet ved først og fremmest at være en fortælling. Amundsens liv bliver skildret dramatisk og i en meget narrativ fortællestil, som er den historiske biografi fremmed.

Forfatteren vil gerne tage læserne i hånden og helt med ud på Amundsens farefulde ekspeditioner. Undervejs får vi af vide, hvad Amundsen tænkte og følte i nuet. Det ved vi groft sagt intet om, men vi ved noget om, hvad aktørerne valgte at skrive ned efterfølgende i deres dagbøger og erindringer.

Derfor kunne det have styrket biografien, hvis forfatteren havde afstået fra overdramatisere sit stof og i stedet havde forholdt sig aktivt til udsagnene fra kilderne. Der er ikke en eneste notehenvisning til de mange kilder i form af dagbøger, erindringer og bøger, som omhandler Amundsen.

Vi må nøjes med en litteraturoversigt bag i bogen. Derfor må man undervejs i dramaet flere gange spørge sig selv, om udsagnene skal stå for Amundsens eller Nils Aage Jensens regning.

Brutal mand

Det er tydeligt, at forfatterens ambition med biografien er at fortælle den gode historie om Amundsen, og han agter ikke at placere sin bog i en diskussion med den eksisterende forskning om polarpioneren.

Man kan derfor med god ret spørge, hvad der er nyt i Nils Aage Jensens bog i forhold til Tor Bomann-Larsens monumentale Amundsen-biografi? Det står hen i det uvisse, men det, vi får med denne bog, er et velfortalt helteepos om en brutal mand, som var skånselsløs i kampen om at nå målet.

Amundsens karaktertræk bliver velfortalt beskrevet i forbindelse med kapløbet mod Sydpolen i efteråret 1911.

Det erfarne medlem af ekspeditionen Hjalmar Johansen havde skarpt kritiseret Amundsen for at ville begynde marchen mod Sydpolen for tidligt. Amundsen overhørte den erfarnes råd, men måtte efterfølgende indse, at de ikke kunne nå målet på grund af ekstreme kuldegrader helt ned til minus 60 grader.

Hård fremfærd

Johansen kritiserede skarpt Amundsen for hans beslutning og manglende lederskab. Amundsen reagerede ved at fjerne Johansen fra listen over dem, der skulle med på den endelig færd mod Sydpolen, og i stedet blev han beordret til at blive og passe lejren.

På hjemrejsen mod Norge blev Johansen sat af i Australien, og han var udelukket fra den heltemodtagelse, som ekspeditionen fik hjemme i Oslo.

Kort tid efter skød en nedbrudt Johansen sig, men Amundsen forblev følelseskold i forhold til sin ekspeditionsdeltagers skæbne og hindrede udbetaling af pension til den efterladte enke.

Pralende og nedladende

Efter triumfen ved Sydpolen var Amundsen storpralende og nedladende over for rivalen Robert Falcon Scott og hans ekspedition, som frøs ihjel på vej mod målet. Erobringen af Sydpolen skulle ifølge Amundsen bruges til at nedgøre Storbritannien politisk.

Bogens force er, at den giver os en let fortalt svar på, hvem Roald Amundsen var.

Ifølge Nils Aage Jensen var Amundsen en mand, som ville vinde for enhver pris, uanset om det betød, at han skulle piske, snyde og bedrage.

Det er en tanke værd, at en storskrydende og skånselsløs eventyrer passede fint som national helt for den unge norske nation.

Blå bog

Roald Amundsen

Roald Engelbregt Gravning Amundsen, 1872-1928, norsk polarforsker.

Som den første gennemførte han i 1903-06 at sejle med jagten ”Gjøa” gennem Nordvestpassagen.

I 1910-12 drog Amundsen af sted med polarskibet ”Fram”.

Oprindelig var planen at nå Nordpolen.

Men Amundsen ændrede planen (uden tilladelse fra den norske regering eller Nansen, som henholdsvis havde bekostet ekspeditionen og udlånt skibet) og sejlede i stedet til Antarktis for at blive den første på Sydpolen.

Han nåede sit mål den 14. december 1911, en måned før englænderen R.F. Scott.

Den første transpolare flyvning fra Svalbard over Nordpolen til Alaska foretog Amundsen i 1926 med luftskibet ”Norge”.

I 1928 fløj han igen ud over Ishavet, denne gang for at søge efter italieneren Umberto Nobile, som var forulykket med luftskibet ”Italia”.

Flyet, som med en besætning på fire var stillet til rådighed af den franske regering, startede fra Tromsø den 18. juni med Amundsen og en ven om bord, men nåede aldrig frem til Svalbard.

Der blev samme efterår fundet vragrester efter flyet ved Nordnorges kyst.

Kilde: Den Store Danske

Anmeldelse: Nils Aage Jensen: Carl Polarfarer

25-02-2011: En imponerende beretning om en nu ukendt danskers ekspeditioner i det kolde nord. Historikeren Nils Aage Jensen behersker de forskelligartede kilder og evner at fortælle løs i et letlæst sprog. Læs artikel

Anmeldelse af Tom Reiss - Den sorte greve. Napoleons rival og den virkelige greve af Monte Christo

16-11-2013: Faderen til Alexandre Dumas, der skrev ”De tre musketerer”, er helten i denne grandiose skildring af en stor franskmand. Det er uhyre velskrevet og elementært spændende. Læs artikel

Anmeldelse af Thomas Harder - Kryssing. Manden, der valgte forkert

10-11-2014: Grundig og velskrevet biografi om en dansk officer i tysk tjeneste på østfronten. Læs artikel

Anmeldelse af Laura Hillenbrand - Ukuelig

18-10-2014: Mesterværk: En flabet knægt bryder sin sociale arv, bliver OL-løber, styrter ned med et bombefly, kommer i nævekamp med hajer, bliver torteret af en supersadist i japansk uniform og ender alligevel med at sejre over sine indre dæmoner. ”Ukuelig” er en usædvanlig bog om en usædvanlig mand. Læs artikel

Anmeldelse af Cathrine Errboe - Malene

14-10-2014: Anmeldelse: Ny biografi om skuespilleren Malene Schwartz er en noget ujævn, men ganske underholdende affære. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...