Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Millie Werber, Eve Keller - To.. | bog.guide.dk

Anmeldelse af Millie Werber, Eve Keller - To ringe

En usædvanligt reflekteret kvindes rørende og nøgterne erindringer om sit livs første kærlighed er blevet omsat til et af de seneste års mest læseværdige bøger om holocaust.

Biografi
Millie Werber, Eve Keller:
TO RINGE – EN UNG KVINDES FORTÆLLING OM AT GENNEMLEVE HOLOCAUST
236 sider, 249,95 kr.
Er udkommet
Gyldendal
 

B9743134Z.1_20130407194522_000+G0T2OP52.1-0.jpgI disse år udkommer en stor mængde holocaust-memoirer. Kombinationen af et umætteligt behov for litteratur om alle aspekter af Anden Verdenskrig, og at det er ved at være sidste udkald for generationen, der selv gennemlevede perioden, gør, at forlagene sender mange bøger på markedet. Også for mange.

I hovedtræk er de fleste overlevelseshistorier ens. De er skrevet af jøder, som er født i mindre byer i Polen og efter krigen udvandret primært til USA, men også Vesteuropa og Israel. Efter den nazistiske besættelse blev de spærret inde i ghettoer, der til sidst blev likvideret og afløst af et utal af lejre og derpå følgende dødsmarcher.

Alt det overlevede de, oftest alene blandt meget, meget få fra deres oprindelige samfund, gennem serier af ufattelige lykketræf. For havde de ikke været heldige, ville de have været døde, da overlevelse i den periode udelukkende afhang af tilfældighedernes spil.

En kort kærlighedshistorie

Selv om det forekommer sært at fælde dom over beretninger fra mennesker, der har lidt så meget og har et fuldt forståeligt behov for at fortælle om det, er det uomgængeligt, at mange erindringer ikke føjer afgørende nyt til forståelsen af holocaust. Hverken historisk, litterært eller psykologisk.

“To ringe” er ikke sådan et værk. Selv om bogen i overordnede træk fuldt ud lever op til det skitserede mønster, viser Millie Werbers historie nedfældet af Eve Keller, hvor knusende og vedkommende erindringer om den tid stadig kan være.

Centralt i historien står Werbers aparte første kærlighed og korte ægteskab. Aparte, fordi hun var 16, og brudgommen Heniek var 28, og fordi det foregik, mens Millie var slavearbejder og han medlem af det jødiske ghettopoliti, der både under og efter krigen blev lagt særligt for had af andre jøder, da de i praksis gik tyskernes ærinde. Men Werber bliver gradvist overbevist om, at Heniek trods sit arbejde er en anstændig mand, og i midten af den rædselsmalstrøm, som Polen dengang var for jøderne, opstår en kort, intens kærlighed.

Stor selvindsigt

Det kunne være både banalt og sentimentalt, men er det ikke. Werbers psykologiske indsigt og vilje til at reflektere over sit yngre jeg, som hun fremstiller som en naiv, passiv og skræmt pige helt uden det overlevelsesinstinkt, der hjalp mange, er imponerende. Brutalt ærligt, men uden antydning af selvmedlidenhed fortæller hun om sine lidelser under krigen og sin ensomhed som enke i alderdommen, der er »ubærligt hård«.

Werber formår også rørende fint at fortælle historien om en kærlighed, der varede få måneder og alligevel et helt liv. Hun fortæller om selv de sværeste ting, der ellers tit udelades: Sin egen overtro, seksualiteten under de umulige forhold og det stadig intenst brændende had til dem, som handlede uretfærdigt.

Loyalt formidlet

Eve Keller, som har skrevet bogen efter lange og indgående samtaler med Millie Werber, er på én gang usynlig og allestedsnærværende i teksten, der fremstår som fortalt med Werbers egen stemme.

Der er ingen tvivl om, at engelskprofessoren har spillet en afgørende rolle for bogens litterære form og narrative struktur, men indtrykket er, at hendes rolle har været bedst muligt at finde Millie Werbers historie og formidle den loyalt.

Det er lykkedes til overmål, og resultatet er en af de mest læseværdige, knugende og rørende erindringsbøger om holocaust i lang tid.

Anmeldelse af Boris Cyrulnik - Den farlige dreng

02-11-2013: Som dreng overlevede han Holocaust. Som voksen psykiater analyserer han sine egne oplevelser og erindringens psykologi. Læs artikel

Anmeldelse: Mitt Romney: Tro på Amerika. Et forsvar for den amerikanske storhed

04-06-2012: USA: Mitt Romney skal i efteråret udfordre præsident Barack Obama om præsidentposten i USA. Derfor er det på sin plads med denne blanding af selvbiografi og politisk program, som er så ærkeamerikansk - og det er ikke ment negativt. Læs artikel

Anmeldelse: Roger Moorhouse: Berlin i krig

24-02-2012: Den britiske historiker Roger Moorhouse skildrer blændende dagliglivet i Berlin under Anden Verdenskrig. Dagbøger, interviews og erindringer er værkets hovedkilder. Læs artikel

Anmeldelse: Lisbeth Zornig Andersen: Zornig - vrede er mit mellemnavn

14-11-2011: Er det muligt at bryde den sociale arv? I de fleste tilfælde er svaret nej, men det er lykkedes for Lisbeth Zornig Andersen. Læs artikel

Anmeldelse: Robert Dam: Afhopperen

28-09-2011: En velfortalt og fængslende skildring af livet med Scientology. Men også i bredere forstand en relevant rejse til den mentale tilstand, hvor sci-fividenskab møder religiøsitet og managementtænkning. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...