Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Max Bendixen - Tak for besøget,.. | bog.guide.dk

Anmeldelse af Max Bendixen - Tak for besøget, Teddy

Den ustyrlige multikunstner Teddy Sørensen præsenteres i en spændende bog, der både rummer hans skyggesider og fandenivoldske natur.

Kunstbog
Max Bendixen
TAK FOR BESØGET, TEDDY

168 sider, rigt illustreret, 248 kr.

Forlaget Saxo


B971728357Z.1_20141109184601_000+G0IH1A5L.1-0.jpg

Aarhusianeren Teddy Sørensen var en ægte original både som kunstner og som menneske. Han markerede sig som maler, grafiker, billedhugger og installationskunstner. Hans kunstneriske flow var overrumplende, hans maniske indfald kom lige fra hjertet, og hans legendariske rapkæftethed og sans for sære ordstillinger vakte opsigt og gjorde ham til et naturligt midtpunkt i ethvert selskab.

I 2002 var Teddy Sørensens batterier brændt ud. Han blev kun 63 år, men efterlod sig en florissant og vitaminrig produktion. Desværre opnåede han ikke helt den landsdækkende berømmelse, som hans uomtvistelige talent berettigede til. Han var på én gang gal og genial, hvilket som bekendt udgør mange kunstneres dna.

»Aarhus er min by«

Teddy Sørensen var en kendt skikkelse i det aarhusianske bybillede og en trofast gæst på værtshusene, hvor han prøvede sine idéer af ved stambordene. Han gik ud af skolen efter syvende klasse, blev kontorbud og kom i gartnerlære, før han stak til søs og drog til Sydamerika.

Men trods rejser var Aarhus hans faste omdrejningspunkt. Her havde han sit atelier, der lignede en mellemting af et beskyttet værksted og en skrammellegeplads, og her havde han sit publikum, sine sparringspartnere og de fleste udstillinger, selv om han også præsenterede sine værker ude i landet. Egentlig var Teddy Sørensen autodidakt, hvis man ser bort fra nogle kurser på Aarhus Kunstakademi i ungdommens vår.

»Aarhus er min by. Her bliver jeg, til jeg falder ned fra foderbrættet!« lød hans bramfrie kærlighedserklæring til fødebyen.

Rundt om hovedpersonen

Journalisten og forfatteren Max Bendixen har været rundt om hovedpersonen i bogen ”Tak for besøget, Teddy”, hvis titel henviser til inskriptionen på kunstnerens selvskabte gravsten ”Tak for besøget”, der afslører hans spøjse side.

Forfatteren garnerer kapitlerne med et hav af anekdoter, fortalt af den store venne- og bekendtskabskreds, og der bringes endvidere interview med medlemmer af den nære familie. Teddy Sørensen var ingen kostforagter, glad for alkohol og damer, og han var gift flere gange. Han havde fået hædersstemplet af Asger Jorn og lød navnet ”Den aarhusianske Jorn”, og et eller andet slægtskab eksisterede også mellem dem.

Max Bendixen er loyal og grundig i sin beskrivelse af et ustyrligt kunstnergemyt, så man føler, at man er i stue eller atelier med Teddy Sørensen og offer for hans verbale pudsigheder. Han stak ud fra mængden og lå langt fra nutidens strømlinede og pr-bevidste udøvere.

De mange fotos i bogen styrker bevisførelsen af Teddy Sørensens format og formåen.

Dertil kan lægges, at forfatteren Leif Hjernøe og digteren Peter Laugesen bidrager med oplysende indlæg, ligesom der er udførlige pluk fra forskellige anmeldelser.

Anmeldelse af Max Bendixen - Flammemennesker – Overlægen & Overtossen fra Risskov

03-04-2013: Kunstbog: En spændende og velfortalt beretning fra Risskov, hvor kunsten fik betydning for både læger og patienter. Læs artikel

Anmeldelse af Cathrine Errboe - Malene

14-10-2014: Anmeldelse: Ny biografi om skuespilleren Malene Schwartz er en noget ujævn, men ganske underholdende affære. Læs artikel

Anmeldelse af Karsten Jørgensen - George Harrison - den spirituelle beatle

05-08-2014: Karsten Jørgensen har skrevet den første dansksprogede biografi om George Harrison. Historien er fantastisk, men bogen er for lang. Læs artikel

Anmeldelse af Jean Echenoz - Løb

23-06-2014: Der var engang, da Emil Zátopeks navn var på alles læber, men i dag kender de færreste den legendariske langdistanceløber. Det råder Jean Echekoz bod på i et fortræffeligt lille eftermæle. Læs artikel

Anmeldelse af Jakob Levinsen - Den liflige musik - Richard Strauss som komponist og undersåt

17-06-2014: Jakob Levinsens veloplagte biografi om Richard Strauss er informativ og underholdende, men når aldrig helt ind under huden på jubilaren. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...