Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Lisbeth Zornig Andersen: Zornig - vrede er mit.. | bog.guide.dk

Lisbeth Zornig Andersen: Zornig - vrede er mit mellemnavn

Er det muligt at bryde den sociale arv? I de fleste tilfælde er svaret nej, men det er lykkedes for Lisbeth Zornig Andersen.

Biografi

Lisbeth Zornig Andersen:

Zornig - vrede er mit mellemnavn

210 sider, ill., 300 kr.

Gyldendal

Lisbeth Zornig Andersen (født i 1968) er uddannet cand.polit. og p.t. formand for Børnerådet. I denne egenskab er hun blevet kendt i medierne, ikke mindst på grund af en barsk opvækst, der giver hende særlige forudsætninger for at varetage børns interesser:

Forsømt i hjemmet - eller hvad man skal kalde det menageri, som hun og hendes tre brødre er vokset op i - og seksuel misbrugt af den ene mand efter den anden.

Læg hertil, at Lisbeth tilbragte en stor del af sin barndom på værtshuse, børnehjem og ungdomsorganisationer, når hun ikke befandt sig hos den dysfunktionelle mor, der åbenbart havde et særligt talent for at tiltrække voldelige og alkoholiske mænd.

Den triste barndom og ungdom har Lisbeth Zornig Andersen nu valgt at skrive en bog om, hvis erklærede formål er at invitere læseren på en rejse til underdanmark. Før Tønder- og Brønderslev-sagerne kom til offentlighedens kendskab ville hendes vidnesbyrd nok have været en besk øjenåbner for de fleste.

Nu lægger historien sig i ulykkelig, genkendelig forlængelse af tidligere afsløringer af horrible overgreb på børn - fulgt op af en appel fra forfatterens side om, at vi alle må handle på svigtede børns vegne. En enkelt omsorgsfuld person kan nemlig gøre hele forskellen.

Vreden som drivkraft


Biografien er opbygget kronologisk og udvikler sig både sprogligt og refleksionsmæssigt, i takt med at jeg-fortælleren bliver ældre og forstår stadig mere. Fortællestilen er valgt for at give barnet Lisbeth en troværdig stemme uden den voksnes efterrationaliseringer, som dog får lov til at stikke hovedet frem i de kommenterende billedtekster.

Hvordan forklarer Lisbeth Zornig Andersen selv, at hun bliver mønsterbryder og ikke går til grunde som brødrene?

I den korte udgave lyder svaret: Vreden.

Zornig betyder vred på tysk - og det er vreden, som har været hendes drivkraft til at komme videre. Vel at mærke kombineret med, at en række ansvarlige voksne har rakt en hånd ud til hende og holdt fast - også når hun har slået skæverter.

Undervurderes skal bestemt heller ikke hendes intelligens og evne til at tage opgaver og pligter på sig, herunder systematisk lektie- og eksamenslæsning.

En kamp med lavt selvværd


Bogen går temmelig rent hjem hos mig, fordi den er blottet for sentimentalitet og rørende i sin ærlighed.

Den dag i dag, da succesen i såvel arbejds- som familieliv (fem velfungerende børn plus kæreste) er til at tage og føle på, kæmper Lisbeth Zornig Andersen fortsat med tilliden til andre mennesker, frygt for sin økonomi og et lavt selvværd.

Hovedpersonen er og bliver et offer, men altså samtidig et lysende eksempel på, at den grimme ælling findes som andet end eventyr.

Anmeldelse af Herbjørg Wassmo - Disse øjeblikke

11-04-2014: Herbjørg Wassmos ærlige selvbiografi skildrer hendes stædige kamp for at blive forfatter. Læs artikel

Anmeldelse af Philippe Pozzo di Borgo - De urørlige

12-06-2013: Philippe Pozzo di Borgos historie er fabelagtig, men nogen stor forfatter er den handicappede rigmand ikke. Læs artikel

Anmeldelse af Klaus Riskær Pedersen - Afmagt

22-05-2013: Klaus Riskær har skrevet et memoirer fra Sønder Omme. Det er forbløffende læsning. Læs artikel

Anmeldelse af Millie Werber, Eve Keller - To ringe

08-04-2013: En usædvanligt reflekteret kvindes rørende og nøgterne erindringer om sit livs første kærlighed er blevet omsat til et af de seneste års mest læseværdige bøger om holocaust. Læs artikel

Anmeldelse: Christa Wolf: Englenes by

17-12-2011: Det er som altid overvældende og fantastisk at følge den store tyske forfatter Christa Wolf ind i de store eksistentielle spørgsmål. Hendes selvbiografi bygger på et ophold i Los Angeles. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...