Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Lene Henningsen - Vi lever et.. | bog.guide.dk

Hvor dum har man lov at være i kærlighed?

Digteren Lene Henningsen har begået en parodisk, sjov selvbiografi.

Poesi/erindringer
Lene Henningsen
VI LEVER ET DIGT. FILMISKE FRAGMENTER

116 sider, 198 kr.

Forlaget Spring


B971661787Z.1_20141030172444_000+GK8GOVI3.1-0.jpg

Lene Henningsen har overvejende udgivet digtsamlinger, og nu er der kommet en bog, hvis titel henviser til det poetiske, mens undertitlen, ”Filmiske fragmenter”, både implicerer filmmediet og kortprosa.

Dertil kommer, at bogen fra første færd fremstår som en selvbiografi – om end den følende, skrivende og reflekterende kun kalder sig L. Det er sin sag at placere teksten genremæssigt. Selvsagt er den effekt tilsigtet; bogen rummer flere signaler, og den vil samle en masse op, men ikke være underlagt snævre krav om format.

Dertil kommer, at fremstillingen med jævne mellemrum afbrydes af sider, hvor henholdsvis redaktøren og forfatteren kommenterer fremstillingen. Den fremmedgørelsesteknik er praktiseret med humor; ikke mindst redaktørens trang til at ville se konturerne af en bestseller er en festlig udstilling af gusten markedsføring. Læseren får ikke lov til at dvæle ved levnedsskildringen. Fortællingens brudstykker bliver kontrasteret af disse to stemmer, som skaber distance. Kan historien om L ligne det gribende, bliver beretningen om dette L modstillet en overbevidsthed, som punkterer følelsesdramaet.

Selvironisk tekst

Det sjoveste er diskrepansen mellem, hvad det fortalte L gjorde i sin tid, og den fortællende stemme. For at være endnu mere præcis: Tekstens selvironi står i en skærende kontrast til de dumheder, som L begår gang på gang. Hvordan kan en så klog stemme engang have været så dum og blind i kærlighed?

Sværmerisk og fortabt

Unge L sværmede for en identitetsfølelse som afviger, outsider og dyrkede sværmerisk forskellige former for subkulturer som for eksempel tragiske klovne, østens mystik og jødedom, og denne hang til det metafysiske, spirituelle fører hende øjensynlig i armene på den ene mere aparte, psykologisk afvigende mand efter den anden. Med det forventede resultat: lutter oplevelser af svigt, tab og egen udsathed, tragikomiske skænderier og opbrud. Den sidste mand, vi hører om, flirter med nazismen og sadisme.

Lene Henningsen har vedvarende beskæftiget sig med myter. Tilsyneladende er ærindet i den kvasibiografiske bog at skabe myter snarere end at genfinde mytiske tegn i et liv.

Dermed har hun skrevet en af de bedste i sit forfatterskab.

Anmeldelse: Christa Wolf: Englenes by

17-12-2011: Det er som altid overvældende og fantastisk at følge den store tyske forfatter Christa Wolf ind i de store eksistentielle spørgsmål. Hendes selvbiografi bygger på et ophold i Los Angeles. Læs artikel

Anmeldelse af Herbjørg Wassmo - Disse øjeblikke

11-04-2014: Herbjørg Wassmos ærlige selvbiografi skildrer hendes stædige kamp for at blive forfatter. Læs artikel

Anmeldelse af Tomas Espedal - Biografi. Dagbog. Breve

10-09-2013: Der er ikke mange scorereplikker hos Tomas Espedal. Men han er god! Læs artikel

Anmeldelse af Philippe Pozzo di Borgo - De urørlige

12-06-2013: Philippe Pozzo di Borgos historie er fabelagtig, men nogen stor forfatter er den handicappede rigmand ikke. Læs artikel

Anmeldelse af Klaus Riskær Pedersen - Afmagt

22-05-2013: Klaus Riskær har skrevet et memoirer fra Sønder Omme. Det er forbløffende læsning. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...