Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Lars Bjarke Christensen: Peter Knutzen - Jeg.. | bog.guide.dk

Lars Bjarke Christensen: Peter Knutzen - Jeg frygter ikke historiens dom

Peter Knutzen var ikke nazist, men en pragmatiker, der gerne påtog sig vanskelige opgaver for at måle sig på dem. Om hans skæbne har Lars Bjarke Christensen skrevet en vedkommende bog.

LARS BJARKE CHRISTENSEN:

PETER KNUTZEN: JEG FRYGTER IKKE HISTORIENS DOM

518 sider. 348 kr.

Syddansk Universitetsforlag

Er udkommet

Samarbejds- og forhandlingspolitikken under Besættelsen er af de yngre historikergenerationer fremhævet som lige så afgørende for Danmarks overlevelse som modstandskampen. Det har sat fornyet fokus på dens udøvere og egne ofre.

Til den sidste kategori hører Peter Knutzen, succesfuld generaldirektør for DSB og herostratisk berømt formand for Dansk-Tysk Forening.

Populær erhvervsleder

Knutzen blev i 1930'erne hentet fra postetaten for at redde DSB fra forretningsmæssigt sammenbrud. Det lykkedes for ham bl.a. med markedsføringsmetoder år forud for hans tid. Det gjorde ham til en af tidens populæreste erhvervsledere.

Den folkelige popularitet medførte, at statsminister Stauning og Udenrigsministeriet i landets mørkeste stund bad ham om at blive formand for Dansk-Tysk Forening for at have et kulturelt samarbejdsforum (og bufferzone) med den underliggende dagsorden at holde Frits Clausen og de danske nazister fra regeringskontorerne.

Det var om noget en uriaspost, der fordrede politisk tæft og veludviklet sans for balancekunst for at bringe sin mand frelst i havn.

De evner havde Knutzen ikke. Han var udpræget politisk tonedøv, og på regnskabets dag var det ikke rart, at den tyske udenrigsminister, von Ribbentrop, en overgang ville have ham som statsminister på bekostning af Thorvald Stauning.

Fradømt embedet

Den kommunistiske trafikminister i befrielsesregeringen, Alfred Jensen, sendte ham på orlov, og ved tjenestemandsdomstolen blev han efterfølgende fradømt embedet og sat ud af tjenesteboligen, men beholdt fuld pension. En straffesag var forinden opgivet. Han opnåede derved den tvivlsomme ære at være den højest rangerende embedsmand, der faldt i udrensningen.

En pragmatiker

Om den skæbne, som mange måske ikke i dag har præsent, har Lars Bjarke Christensen skrevet en vedkommende bog på basis af et forskningsprojekt. Det lykkes ham fornemt og velskrevet at få pustet principielt liv i ”tilfældet Knutzen”, så der også er bud til eftertiden.

Peter Knutzen var ikke nazist, men en pragmatiker, der gerne påtog sig vanskelige opgaver for at måle sig på dem. Med formandsposten i Dansk-Tysk Forening for han vild.

Han gik for langt i samvirket med topnazister i Tyskland og her, og nogle af hans udtalelser står ikke godt i eftertiden. De er scavinanske i deres vælde, men de og han tjente et formål i tiden.

Da Befrielsen oprandt, opdagede han, at der var gabende tomt omkring ham.

Om han var en ”nyttig idiot” kan diskuteres - men ikke at han blev behandlet som en sådan.

Op til læseren

Forfatterens sympati for den biograferede er udtalt, og det er i orden, for han fremlægger smukt de historiske præmisser, så læseren selv kan dømme.

Knutzens ord om, at han ikke frygtede historiens dom, kommer måske som foråret så sagte. I hvert fald afslører et par opslag i de seneste leksikale værker om Besættelsen af historikerne Ditlev Tamm og Aage Trommer et nuanceret billedet af den gamle generaldirektørs handlinger. Trommer anser ham for at være et offer for udrensningspsykosen efter Befrielsen.

På den juridiske side er der altså udsigt til nogen rehabilitering, men på den moralske løfter forfatteren ikke bevisbyrden.

Peter Knutzen stirrede sig blind på opgaven og kom ud på en glidebane. Som Erik Scavenius mente han at kunne navigere uden hensyn til folkets følelser og nationale mobilisering. Det kunne være endt rigtig galt for det land, han ville tjene.

Lars Bjarne Christensen får portrætteret en kontant og handlekraftig mand, der endte som ridderen af den bedrøvelige skikkelse. Det er ferm historieformidling - de første kapitler om barndom og karriereforløb er dog udpræget for jernbaneentusiaster.

Anmeldelse af Mikael Jalving - Søren Krarup og hans tid

17-09-2014: Mikael Jalvings biografi af Søren Krarup er, trods mangler, en vigtig bog om en vigtig kulturkritiker, der i en vis forstand vandt den hele verden og måtte bøde med sin sjæl. Eller noget af den, i hvert fald. Læs artikel

Anmeldelse af Jean Echenoz - Løb

23-06-2014: Der var engang, da Emil Zátopeks navn var på alles læber, men i dag kender de færreste den legendariske langdistanceløber. Det råder Jean Echekoz bod på i et fortræffeligt lille eftermæle. Læs artikel

Anmeldelse af Elisabet Svane - Hvid røg, sort tårn

26-07-2013: Portræt: Margrethe Vestager vil ikke have skrevet sin biografi, men nok have fast ryg om sine tweets. I denne diskrepans ligger også en slags portræt. Læs artikel

Anmeldelse: En mand med mange udtryk

03-03-2012: Putin-land: Vladimir Putin er storfavorit til at vinde søndagens præsidentvalg i Rusland. Tre nye bøger ser tilbage på Putins karriere og Rusland efter Sovjetunionens opløsning. Læs artikel

Anmeldelse: Zac O'Yeah: Gandhi

07-12-2010: Biografien ”Gandhi” vil komme til at stå som et moderne nordisk standardværk om landefaderen Mahatma Gandhi. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...