Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Jean Echenoz - Løb | bog.guide.dk

Anmeldelse af Jean Echenoz - Løb

Der var engang, da Emil Zátopeks navn var på alles læber, men i dag kender de færreste den legendariske langdistanceløber. Det råder Jean Echekoz bod på i et fortræffeligt lille eftermæle.

Biografisk roman
Jean Echenoz
LØB

Oversat fra fransk af Hans Peter Lund

133 sider, 249,95 kr.

Lindhardt og Ringhof


1635876t137.jpg

Siger navnet Emil Zátopek Dem noget? Formodentlig ikke. Kun et fåtal vil kende det. Alligevel gemmer der sig en ganske utrolig historie bagved, som har fundet sit perfekte talerør i den franske forfatter Jean Echenoz.

”Løb” er fortællingen om en tjekkisk stjerneløber, der op igennem 1950’erne slår utallige verdensrekorder i langdistanceløb.

Han vinder guld første gang ved de allierede styrkers mesterskaber i Berlin kort efter krigens ophør.

I 1948 deltager han ved de olympiske lege i London, hvor han er den hurtigste på 10.000-meteren, og ved OL i Helsinki i 1952 ser tilskuerne målløse til, mens ”det tjekkiske lokomotiv” spurter sig til tre guldmedaljer, heriblandt en for sin første maraton.

»Den Emil, der løber maraton, gør det fuldstændig afklaret og tilsyneladende uden den mindste smerte. På halvvejen, hvor mange tit opgiver og vender om, ser han sig tilbage og siger med et smil til en svensker og en englænder, der har eskorteret ham så langt: Det var pænt af jer at følge mig, men nu siger jeg altså farvel. Jeg må videre,« fortæller forfatteren knastørt om den tjekkiske løber, der er kendt for sine smertevredne grimasser under konkurrencerne, men her er totalt ovenpå.

Enorm opmærksomhed

Publikums begejstring vil ingen ende tage. Overalt, hvor Emil Zátopek stiller op, bliver der klappet og jublet, og hans mærkelige løbestil påkalder sig enorm opmærksomhed.

Emil Zátopek er på godt og ondt udleveret til den historiske vilkårlighed. Selv om evnen, viljen og løbeglæde er hans, sættes rammerne af omstændigheder, som han ikke har nogen indflydelse på. Den tyske besættelsesmagt opdager den unge fabriksarbejders enestående talent; det kommunistiske styre undergraver det systematisk.

Efter at tjekkoslovakkernes forsøg på reformer slås ned i 1968, bliver Emil Zátopek nægtet udrejsetilladelse – man frygter, at han vil flygte – og han kan ikke længere deltage i løb i lande, der ligger uden for østblokken. De vil i øvrigt heller ikke længere modtage ham, efter at hans udtalelser har været en tur i propagandamaskinen.

Dermed er der sat punktum for en forbløffende karriere, og idolet ender som underbetalt arkivar ved Informationscenteret for sport i Prag.

Vidende fortæller

Jean Echenoz er til stede i teksten som den vidende, analyserende, let ironiske fortæller, der har styr på både sin hovedperson og de epoker, som henholdsvis skaber og tilintetgør ham. Han skriver i en sendrægtig, dvælende stil, som skaber en god kontrast til stoffets indre tempo, og Emil Zátopek får den forgyldte oprejsning, han fortjener.

Anmeldelse: Julian Barnes: Arthur & George

07-02-2008: Roman: Conan Doyle og hans fordumsfulde victorianske tid vakt til live i grænselandet mellem historisk autenticitet og fiktion. Læs artikel

Anmeldelse af David Wagner - Lever

25-10-2014: David Wagners dybt originale, selvbiografiske roman om en livstruende leversygdom handler mere om at leve end at dø. Læs artikel

Anmeldelse af Cathrine Errboe - Malene

14-10-2014: Anmeldelse: Ny biografi om skuespilleren Malene Schwartz er en noget ujævn, men ganske underholdende affære. Læs artikel

Anmeldelse af Mikael Jalving - Søren Krarup og hans tid

17-09-2014: Mikael Jalvings biografi af Søren Krarup er, trods mangler, en vigtig bog om en vigtig kulturkritiker, der i en vis forstand vandt den hele verden og måtte bøde med sin sjæl. Eller noget af den, i hvert fald. Læs artikel

Anmeldelse af Karsten Jørgensen - George Harrison - den spirituelle beatle

05-08-2014: Karsten Jørgensen har skrevet den første dansksprogede biografi om George Harrison. Historien er fantastisk, men bogen er for lang. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...