Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Ib Michael: Hjertets hemmeligheder | bog.guide.dk

Ib Michael: Hjertets hemmeligheder

Ib Michaels nye bog rummer flere genrer, bl.a. noveller, essays og et digt.

Fiktion m.m.

Ib Michael: Hjertets hemmeligheder

220 sider, 300 kr.

Gyldendal

”Hjertets hemmeligheder” er ikke en ny roman af Ib Michael. Det er heller ikke en decideret selvbiografi eller erindringsbog. Det er den i det mindste kun i brudstykker. Den rummer flere genrer, herunder et par noveller og et digt. Der er essays med selvbiografisk forankring og litterære studier af kunstneriske forbilleder, primært Herman Melville og Gunnar Ekelöf.

Med andre ord en pluralistisk fornøjelse, der allerede har delt kritikerne. Et par har skoset forfatteren for den springende tankegang og hans hang til at forstærke udtrykket, så den modsatte effekt melder sig, nemlig et kunstnerisk overkill.

Dertil kan man sige, at Ib Michael altid har skrevet med den farverig pen, og det er en dyd for ham at dyrke springet.

Nye betydninger


Det ligger til det poetiske sprog at tænke i ligheder, og det kan skabe overraskende nye betydninger. Men man kan også analogisere så meget, at resultatet næppe holder for en nærmere granskning:

»Galakserne er spejlet ud af vore hjerner - eller spejlet ind i vore hjerner, det afhænger kun af hvilken side man nærmer sig døren.«

Jeg tvivler på Michaels sammenstilling mellem hjerneforskning og astronomi:

»Vi ser spejlbilleder af bevidsthed; Hippocampus svarer til Hestehovedtågen i Orion.«

Videnskabelig erkendelse er én ting, den kunstneriske erkendelse noget andet, hvilket ikke betyder, at den ene er bedre end den anden.

Man kan med en vis ret sige, at alle tekster forholder sig til Michaels fiktive forfatterskab, der på den anden side støtter sig til det kvasibiografiske, så man ikke ved, om man er inde eller ude af en fiktion.

En tekst fremstår som en korrektion af en scene i en roman, hvorved pointen synes at være, at faderskikkelsen blev fremstillet i et mildere lys, end der i virkeligheden var belæg for. Hvis den erindrende ellers har styr på den objektive historie. Det er altid godt at skrive på uvished.

Havet og rædslerne


Stærkt står to relativt lange refleksioner over Melvilles og Ekelöfs forfatterskaber. Michael siger ikke så meget nyt om de to forfatteres skrifter, men i kraft af, at han læser dem med sin udsatte febrile bevidsthed, bliver Michaels spejllæsning rigtigt spændende.

Man forstår nu bedre, hvorfor Michael i årevis har sværmet for havet, »psykens hav«, og de paradisiske øer, »fyldt med fred og glæde, men omgivet af alle de ubevidste rædsler«.

En skrækfantasi, ”Dreamreader”, er formidabelt scary. Sindets mørke har forfatteren mod til at fremskrive og reflektere højt over. Det skal man se mærkelig ud i hovedet for ikke at blive anfægtet og berørt af.

Anmeldelse af Henrik Wivel - Skyggeliv. En lille bog om det underfulde

27-09-2014: I en samling velfunderede og poetiske essays demonstrer Henrik Wivel, hvordan kunst og eksistens er tæt forbundne. Læs artikel

Anmeldelse af Karl Ove Knausgård - Sjælens Amerika

11-06-2014: Karl Ove Knausgårds gode essays påkalder sig især interesse som kommentarer til og udvidelser af ”Min kamp”. Læs artikel

Anmeldelse: Hans Magnus Enzensberger: Om litteratur

21-08-2012: 14 veloplagte essays om litteratur af en af Tysklands skarpeste hjerner, Hans Magnus Enzensberger. Læs artikel

Anmeldelse af Asger Schnack - Dan Turéll var vild med Clifford Brown

18-10-2014: Asger Schnack hylder sine forbilleder. I den grad. Læs artikel

Anmeldelse af Suzanne Brøgger - Apologi

24-09-2014: Suzanne Brøgger er i hopla som provokatør. Hendes nye, lille pamflet er veloplagt, åndselitær og anfægtende. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...