Anmeldelse:
Anmeldelse: 6 out of 6
Find mere om:
Mesterlig mammutbog om Hitler | bog.guide.dk

Mesterlig mammutbog om Hitler

Ian Kershaw har indtaget førstepladsen blandt Hitler-historikere med sin kolos på 1080 sider. En enestående læseoplevelse, fastslår jp.dk's anmelder.

Ian Kershaw: Hitler

En biografi

Oversat fra engelsk af Lena Fluger

1080 sider,

499 kr.

Gyldendal

Udkommer mandag den 13. oktober.

Da jeg for nylig hørte den 84-årige Arlette Andersen, én af de efterhånden meget få overlevende fra Auschwitz, fortælle om sit ophold på skuepladsen for den største forbrydelse i menneskehedens historie, var der bagefter tid til at stille spørgsmål.

En ung mand ville gerne vide, hvad hun mente om filmen ”Der Untergang” og »dens meget menneskelige skildring af Hitler«. Det - noget kluntet formulerede spørgsmål - var egentlig ganske velment og måske ikke så dumt endda. I hvert fald vidner det om en vedvarende fascination af førerskikkelsen i Det Tredje Rige.

Hybris og Nemesis
I mange år havde den tyske historiker Joachim Fest status af at være den førende Hitler-forsker. Hans ”Hitler. Eine Biographie” (1974) havde nærmest status som det kanoniske standardværk om ”Der Führer”. Handlingen i ”Der Untergang” er således baseret på denne og andre af Fests bøger om Hitler.

I de senere år har den britiske historiker Ian Kershaw (født i 1943) dog - om jeg så må sige - overtaget førertrøjen. Kershaw, der er professor ved University of Sheffield, har forsket i nyere tysk historie siden 1970'erne. Hans banebrydende, murstenstunge Hitler-biografi i to bind, ”Hitler, 1889-1936: Hubris” (1998) og ”Hitler, 1936-1945: Nemesis” (2000) er nu samlet til et bind og udgives for første gang på dansk.

Selvom det videnskabelige noteapparat er skåret væk, og selvom der er bortredigeret yderligere 650 sider tekst, er det stadig en imponerende mursten. Den vejer ca. 2,5 kg. Den overordnede struktur er stadig identisk med originalværket, og bogens essens er aldeles intakt. Heldigvis.

Gådefulde spørgsmål
»Hvordan kan vi forklare, at et menneske med en så begrænset intellektuel begavelse og så få sociale færdigheder, et menneske, som uden for sit politiske liv blot var et tomt kar, som man ikke kunne komme tæt på, og som de, der var tæt på ham, ikke kunne trænge igennem til, et menneske, der var ude af stand til at indgå ægte venskaber, som var uden den baggrund, som fører frem til høje poster, uden nogen form for regeringserfaring, før han blev rigskansler, ikke desto mindre kunne få en så enorm historisk påvirkningskraft, ja, kunne få hele jorden til at sitre?« (side 17).

Disse gådefulde spørgsmål, som alle med interesse for historie og psykologi nok har gået og grublet over, stiller Ian Kershaw i sit indledende kapitel ”Overvejelser om Hitler”.

»Negativ storhed«?
Var Hitler i bund og grund en »dæmonisk skikkelse«, som Albert Speer siger? Et i grunden uforklarligt fænomen, som alligevel var i stand til at forføre både sin tilsyneladende så eftertænksomme yndlingsarkitekt og et helt folk?

Tja. Var han i besiddelse af en form for »negativ storhed«, som Joachim Fest slår til lyd for. Det var han vel nok. I kraft af sin målrettethed, ubøjelighed, hensynsløshed, ekstreme kynisme og sikre instinkt for hasardspil.

Betydningen af Hitlers ejendommelige personlighed skal bestemt ikke underkendes, når man prøver at forstå, hvad der skete i de 12 mest gådefulde og katastrofale år i den tyske historie. Men personligheden forklarer langtfra det hele. Ifølge Ian Kershaw fører en overdreven interesse for Hitlers personlighed endda på vildspor, fordi man derved personaliserer historiens gang.

Karismatisk autoritet
For Kershaw ligger Hitlers virkelige betydning ikke i hans personlighed - han var som nævnt »et tomt kar«, nærmest en »uperson« - men i måden, det tyske folk så ham. De fanatiske tilhængere - hvad enten de havde base i partiet, bureaukratiet, big business eller de væbnede styrker - projicerede enestående egenskaber over i deres frelsende lederskikkelse.

Samtidig gjaldt det for tilhængerne om at »arbejde, som Føreren ville have ønsket det.« På hvilket niveau de end befandt sig i hierarkiet.

Kershaw benytter i den forbindelse begrebet »karismatisk autoritet«, som blev opstillet af den tyske sociolog Max Weber. Det er denne enkle, men særdeles frugtbare optik, der gør Kershaws biografi til en enestående læseoplevelse.

Hovedpointer

Ian Kershaw, der er professor ved University of Sheffield, har forsket i nyere tysk historie siden 1970'erne.

Bogen på 1080 sider, der er sat sammen af to tidligere bind om Hitler, vejer 2,5 kg.

Anmeldelse: Niels Birger Danielsen og Suzanne Wowern Rasmussen: Gestapochefen Karl Heinz Hoffmann - den kultiverede nazist

24-05-2011: Der ligger imponerende og grundig research bag bogen om dr. Karl Heinz Hoffmann, ingen tvivl om det. Alligevel bringer den ikke noget afgørende nyt for dagen om mennesket bag manden. Læs artikel

Anmeldelse af Thomas Hjortsø og Preben Lund - John. Frihedskæmper og charmør

12-10-2013: Modstandskamp: ”John” er et sobert, fritskrabet portræt af en både ukompliceret og sammensat helt. Læs artikel

Anmeldelse af Anders Otte Stensager - Sunneva. Dame af sjældent mod

31-08-2013: Velskrevet bog om dansk præstedatter, boheme, modstandskvinde og overlevende kz-fange. En uløst gåde rumsterer stadig. Læs artikel

Anmeldelse af Hans Kirchhoff - Den gode tysker. G.F. Duckwitz - de danske jøders redningsmand

14-07-2013: Han var både venner med nazisten Werner Best og socialdemokraten Hans Hedtoft, og måske reddede han de danske jøder fra holocaust. Ny grundig bog om paradokset G.F. Duckwitz. Læs artikel

Anmeldelse af Niels-Birger Danielsen - Werner Best - Tysk rigsbefuldmægtiget i Danmark 1942-45

17-06-2013: Gåden om topnazismen: Werner Best har rumsteret i den danske historie som en gådefuld mørkets fyrste. Dansk biografi forsøger at afkode SS-ideologen og terrorstatens arkitekt. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...