Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Herbjørg Wassmo - Disse øjeblikke | bog.guide.dk

Kvinden og kunsten

Herbjørg Wassmos ærlige selvbiografi skildrer hendes stædige kamp for at blive forfatter.

Erindringer
Herbjørg Wassmo
DISSE ØJEBLIKKE

Oversat fra norsk af Annelise Ebbe

304 sider, 299,95 kr.

Lindhardt og Ringhof


B97627562Z.1_20140410193104_000+G3JBVNTG.1-0.jpg

Herbjørg Wassmos forfatterskab er fyldt med kvinder. Nogle af dem er stærke, oprørske, selvstændige; andre er kuede, misbrugte, selvudslettende.

Hendes åbenhjertige selvbiografi afdækker, hvordan hun kan skildre hele skalaen med så stor indlevelse og ægthed: Hun er summen af dem alle.

Herbjørg Wassmo kæmper sig ud af rollen som misbrugt datter, overset hustru og kønsdiskrimineret lærer for at blive en attraktiv, succesfuld og uafhængig forfatter. Vejen dertil er brolagt med øjeblikke af sort håbløshed og lysende lykke. Mest af det første, for hun har ikke noget udpræget talent for at opdage lykken, når den endelig toner frem.

Herbjørg Wassmo har barndommen imod sig, eller som hun formulerer det: »Faren er altid i vejen for verden. Mennesker hun møder. Hændelser. Faren er en skygge, hun altid prøver at viske ud, men det går ikke. Han sender stinkende afsky gennem alting.«

Overgrebet er pakket ind i omskrivninger som det, der ikke kan skrives om, men selv den bedste camouflage har sine sprækker, og her slår kreativiteten ud.

Den første novelle sender hun ind til en ugebladskonkurrence og vinder. Herefter følger flere realistiske noveller, to digtsamlinger og endelig en roman, ”Hudløs himmel”, som hun til sin egen jublende overraskelse får Nordisk Råds Litteraturpris for.

Undervejs får hun to børn. Det første som 17-årig, hvor hun er en forelsket teenager, det næste nogle år senere. Da er hun nygift og nyuddannet lærer i Nordnorge, uden at nogen af delene gør hende egentlig lykkelig.

Pludselig dånen

Først som forfatter og litteraturhistorie-studerende, bosiddende langt væk fra den troløse ægtemand, føler Herbjørg Wassmo sig så tilpas, som et menneske med pessimistiske anlæg kan.

Erindringerne fortælles i tredje person ental. Herbjørg Wassmo vil mere end fortælle sin livshistorie. Hun vil tematisere konflikten mellem mand og kvinde med afsæt i det personlige, hvorved de samtidig bliver et tidsbillede for ikke at sige en parabel på den moderne kvindes kamp for ligestilling.

Herbjørg Wassmo er på mange måder skrøbelig. Hun lider bl.a. af uforklarlige besvimelsesanfald, som formodentlig skyldes det gamle traume. Samtidig er hun bomstærk og ukuelig. Problemerne i hjemmet ødelægger ikke skaberevnen eller -trangen.

Selv den ærligste selvbiografi rummer et element af forherligelse. Her udtrykkes det i kvindens stålsatte kamp mod den maskuline dominans, men lad det ligge.

I ”Disse øjeblikke” overgår Herbjørg Wassmo sig selv, og smukkere kan man næppe komme overens med sit liv.

Anmeldelse af Tomas Espedal - Biografi. Dagbog. Breve

10-09-2013: Der er ikke mange scorereplikker hos Tomas Espedal. Men han er god! Læs artikel

Anmeldelse: Dan Fante: Fante - En Familiehistorie om at skrive, drikke og overleve

04-05-2012: Forfatteren Dan Fantes bog om sin far, John Fante, er en forstemmende afsløring af fortrængte følelser. Hans ros af faderen klinger hult på en baggrund af mindreværd. Læs artikel

Anmeldelse: Lisbeth Zornig Andersen: Zornig - vrede er mit mellemnavn

14-11-2011: Er det muligt at bryde den sociale arv? I de fleste tilfælde er svaret nej, men det er lykkedes for Lisbeth Zornig Andersen. Læs artikel

Anmeldelse af Lene Henningsen - Vi lever et digt. Filmiske fragmenter

01-11-2014: Digteren Lene Henningsen har begået en parodisk, sjov selvbiografi. Læs artikel

Anmeldelse af Jonas Suchanek - Do danska

29-07-2014: Velskrevet og spændende debutroman tager læseren med på 1980’er-migration. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...