Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Hans Kirchhoff - Den gode tysker... | bog.guide.dk

En sammensat redningsmand

Han var både venner med nazisten Werner Best og socialdemokraten Hans Hedtoft, og måske reddede han de danske jøder fra holocaust. Ny grundig bog om paradokset G.F. Duckwitz.

Historie
Hans Kirchhoff
Den gode tysker. G. F. Duckwitz – de danske jøders redningsmand
432 sider, 349 kr.
Gyldendal
Er udkommet
 

B97245522Z.1_20130713161546_000+GOU5ILGC.2-0.jpgMens jøderne i næsten alle europæiske lande under Anden Verdenskrig blev sendt til udryddelseslejre, reddede de fleste danske jøder sig til Sverige i 1943 og undgik dermed Holocaust. Redningsaktionen i oktober 1943 skyldtes blandt andet, at tyskeren G. F. Duckwitz lækkede oplysninger til danskerne, der hurtigt fik iværksat den storstilede flygtningeoperation over Øresund.

Duckwitz arbejdede under krigen som højre hånd for den rigsbefuldmægtigede, SS-generalen Werner Best. og han udnyttede sin position til det yderste for at gøre livet lidt lettere for danskerne under besættelsen. I hvert fald hvis man skal tro Hans Kirchhoff, historiker og dr. phil.

Duckwitz begyndte som nazistisk partifunktionær og gik så over i erhvervslivet, for at ende som diplomat i Danmark under krigen. Han havde tidligere boet og arbejdet i København og talte flydende dansk. Under besættelsen udfoldede Duckwitz sig med mange kontakter til danske kredse. Ikke bare regeringen og Udenrigsministeriet, men især også de ledende, unge socialdemokrater som Hans Hedtoft og H.C. Hansen.

Bests fortrolighed

Samtidig havde han Werner Bests fortrolighed og forstod at manøvrere i gråzonen – eller i ”kollaborationens maskinrum” med Kirchhoffs ord – mellem at repræsentere den tyske besættelsesmagt og også ville det gode for danskerne.

Den afgørende begivenhed blev jødeaktionen i oktober 1943. Den blev igangsat af Werner Best, men samtidig koordineret med Duckwitz, som lod oplysningen sive. Senere har faghistorikere ivrigt diskuteret, hvor stor en ære Duckwitz skal tilskrives for forløbet. Kirchhoff er tydeligt betaget af Duckwitz og refererer ofte Duckwitz’ egne udsagn, som om de var fakta.

Det er en spændende historie, som Kirchhoff afdækker, og undervejs må læseren spørge, hvem Duckwitz egentlig var. Han mindede måske lidt om Oskar Schindler fra Schinders Liste, som frit omgikkes nazitioppen, og hvis motiver langt hen ad vejen forblev dunkle.

Det samme gælder Werner Best, som dog er en ”rigtig” og rationel nazist, der var kendt som en nådesløs antisemit, før han kom til Danmark. Men som også – tilsyneladende – positionerede sig på ny, og i hvert fald adskilte sig fra Norges Josef Terboven og de øvrige ledende tyske officerer. Ville han have opført sig som Himmler og Heydrich, hvis han ikke var kommet til Danmark? Og var det opportunisme og udsigten til tysk nederlag, der drev dem? Kirchhoff er forsigtig med at tolke motiver, han taler med rette tit om ambivalens, men usikkerheden holder i hvert fald læseren fanget.

Mandens egne ord

Kirchhoff nærer stor tillid til Duckwitz´ egen beretning skrevet efter krigen og til hans dagbøger. For eksempel hans kontakter til modstandssammensværgelsen mod Hitler, hvor det mest bygger på Duckwitz’ egen historie. Konspirationer er oftest mundtlige, og når Duckwitz ikke blev afsløret trods hård tortur mod involverede, skyldtes det måske også, at han ikke var så meget med. Så vidt jeg kan se, bygger Kirchhoff her kun på Duckwitz’ egen fremstilling.

Efter krigen blev Duckwitz boende i Danmark, undgik at blive retsforfulgt og vendte så tilbage til Tyskland til en fin karriere i forbundsrepublikkens udenrigstjeneste.

Anmeldelse af Hans Kirchhoff - Holocaust i Danmark

22-02-2014: Historie: De psykologiske motivanalyser dominerer i 70-året for jødeaktionen i Danmark. Historikeren Hans Kirchhoff konkluderer kompetent. Læs artikel

Anmeldelse af Thomas Hjortsø og Preben Lund - John. Frihedskæmper og charmør

12-10-2013: Modstandskamp: ”John” er et sobert, fritskrabet portræt af en både ukompliceret og sammensat helt. Læs artikel

Anmeldelse: Hans Kirchhoff og Lone Rünitz: UDSENDT TIL TYSKLAND

29-08-2007: Sober bog om Danmarks udvisninger af flygtninge under Besættelsen. Læs artikel

Anmeldelse af Julian Thompson og Allan R. Millett - 100 genstande der formede Anden Verdenskrig

26-10-2013: Historie: Lækker kaffebordsbog beskriver 100 genstande, der var centrale for Anden Verdenskrig. En oplagt gaveidé. Læs artikel

Anmeldelse af Niklas Zetterling og Dan Öberg - Kampen om Stillehavet

19-06-2013: Spændende populærhistorisk gennemgang af den japansk-amerikanske krig i 40'erne. En sproglig opstramning havde dog pyntet. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...