Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Ellen Stampe: Morakker - Fortællingen om den.. | bog.guide.dk

Ellen Stampe: Morakker - Fortællingen om den korrupte betjent.

Hans Haahr er politibetjent, men åbenbart ikke en helt almindelig en af slagsen. • Nu har han fortalt sin historie til en journalist.


Biografi
Ellen Stampe: Morakker - Fortællingen om den korrupte betjent.
Indb., Ill., 212 sider, 249 kr.
Forlaget Frydenlund

Den journalistiske indfaldsvinkel til politibetjent Hans Haahrs historie fornægter sig ikke. Allerede titlen ”Morakker” med underoverskriften ”Fortællingen om den korrupte betjent” vækker nysgerrighed, eftersom hovedpersonen selv er afbildet på forsiden. For hvad får monstro en person til ligefrem at stille sig frem som korrupt?

Svaret er selvfølgelig, at det gør han heller ikke. Titlen skal forstås ironisk, for vores mand viser sig at være en engageret, retfærdighedssøgende og myreflittig betjent dybt optaget af at gøre sin pligt og af for alt i verden ikke at springe over, hvor gærdet er lavest.

Den indstilling til politiarbejdet har skaffet ham tilnavnet morakker, mens adjektivet korrupt blev indhøstet, da han i 2000 blev dømt for at have overtrådt sin tavshedspligt ved at lække oplysninger til en kriminel, hans meddeler.

Til bunds i bunkerne

Bogen er et resultat af et samarbejde mellem Hans Haahr og journalisten Ellen Stampe, som i 2009 blev interesseret i hans oplevelser som politibetjent på Grønland, hvortil han og familien tog i begyndelsen af 1990'erne.

Hans Haahrs egen fortælling bliver sammenflettet med en stribe interviews med folk, som har arbejdet sammen med ham i enten Danmark eller Grønland. Læseren får også en beskrivelse af hans lange og trange vej frem til den politibetjentuddannelse, som han så brændende ønsker sig, og konturerne af hans personlighed begynder så småt at tegne sig.

Hans er glad for sit politiarbejde og god til at udføre det. Men i Grønland blev det en sten i skoen, at mange af hans arbejdskolleger var dovne og lod sagerne hobe sig op. Hans ville have bund i bunkerne, og han ville opklare forbrydelser - også når han efterforskede sager, som hans foresatte hellere ville have lukket ned, fordi de var kontroversielle.

Bl.a. undersøgte han en ung piges dødsfald, som blev henlagt som selvmord, hvilket Hans ikke var enig i. Men forsøgte nogen at lukke munden på ham, blev han bare endnu mere tændt på at følge sagen til dørs.

Grønland på godt og ondt

Bortset fra at Ellen Stampe har drukket noget for dybt af flasken med journalistiske virkemidler, er det en interessant bog. Dels lægger den nok en brik til en forståelse af, hvordan det grønlandske samfund fungerer på godt og ondt, dels afdækkes de uskrevne regler og krav, som politifolk arbejder under såvel i Grønland som i Danmark - herunder det komplekse forhold mellem politifolk og deres meddelere.

Et yderligere plus er de mange billeder af den grønlandske natur og af de medvirkende personer. Ikke bare Hans Haahrs private familiebilleder, men også fotografier af en række af kollegerne.

Anmeldelse af Jung Chang - Enkekejserinden. Cixi, konkubinen, der grundlagde det moderne Kina

28-04-2014: Det moderne Kina blev hverken grundlagt af Mao eller Deng Xiaoping, men af den smukke enkekejserinde Cixi. Hun har døjet med et dårligt ry, men i Jung Changs nye formidable bog får hun oprejsning. Læs artikel

Anmeldelse: Lisbeth Zornig Andersen: Zornig - vrede er mit mellemnavn

14-11-2011: Er det muligt at bryde den sociale arv? I de fleste tilfælde er svaret nej, men det er lykkedes for Lisbeth Zornig Andersen. Læs artikel

Anmeldelse af Jonas Suchanek - Do danska

29-07-2014: Velskrevet og spændende debutroman tager læseren med på 1980’er-migration. Læs artikel

Anmeldelse af Christel Lüttichau - Grønlænderinden

30-06-2014: I modsætning til sin generations kønsfæller kom Maria Meyer ud i den store verden. Læs artikel

Anmeldelse af Jean Echenoz - Løb

23-06-2014: Der var engang, da Emil Zátopeks navn var på alles læber, men i dag kender de færreste den legendariske langdistanceløber. Det råder Jean Echekoz bod på i et fortræffeligt lille eftermæle. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...