Find mere om:
Løgstrup med salt – og med sukker | bog.guide.dk

Løgstrup med salt – og med sukker

Ikke alle forholder sig lige kritisk til K.E. Løgstrups etiske betragtninger fra 1950'erne.

Etik

David Bugge:

Hinandens verden

Ledsager – til K.E. Løgstrup: Den etiske fordring

360 sider, 299 kr.

Klim

Er udkommet

David Bugge:

Kompendium

– til K.E. Løgstrup: Den etiske fordring

96 sider 129 kr.

Klim

Er udkommet

Solveig Bøye og Erik M. Bøye:

K.E. Løgstrup

Religionsfilsofisk geni. Økonomisk-politisk naivist

116 sider, 180 kr.

Swismark

er udkommet

I årtier har K.E. Løgstrups tanker domineret dansk etik og teologi, og i disse år udgives hans værker på ny, og hertil kommer fyldige kommentarværker.

Lektor David Bugge har beskæftiget sig intenst med Løgstrups forfatterskab, og hans gennemgang og forklaring af Løgstrups værk ”Den etiske fordring” fra 1956 er omfattende og grundig.

Løgstrups etik er oprindeligt skrevet på et dansk for det almene publikum i 1950'ernes Danmark, men der gemmer sig mange dybsindige refleksioner bag tilsyneladende ligefremme betragtninger. Og det er Bugge god til at forklare. Både i den brede fortællende form i ”Ledsager”-værket og i en kort og præcis punktformet gennemgang i ”Kompendiet”.

Ingen konfliktsøgning

Løgstrups projekt med ”Den etiske fordring” var at bestemme kristendommen som en human etik, altså som noget, alle mennesker på en måde udtrykker og som er universel gyldig. Vi er alle tillidsfulde og mistilliden er sekundær. Vi tror på hinanden, og først senere indtræder mistro. Løgstrup fokuserede på det før-kulturelle og fælles menneskelige.

David Bugge stryger alt for meget Løgstrup med hårene, for her kunne og burde Løgstrup virkelig konfronteres med nutidens multikultur og religionsmøde, hvor meget af det, som vi i en mere uskyldig tidsalder troede, var fællesmenneskeligt og humant, i dag viser sig at være særegent og dermed genstand for konflikt.

I stedet får vi en for indforstået Løgstrup-læsning, der ikke rigtigt kommer ud af studerekammeret.

Elementær fornuft

Et sådant syrebad giver præsten Solveig Bøye og økonomen Erik Bøye, hvor de beundrer og respekterer Løgstrup dybt som teolog, men samtidig går skarpt og berettiget i rette med hans forsøg på fra etikken at udlede relevante politiske betragtninger. Løgstrup mente, at forurening bedst blev bekæmpet af socialistiske lande, at fri konkurrence fører til udbytning og ulighed og skal erstattes af en slags markedssocialisme, og at vi står over for et befolknings- og vækstproblem.

Erik Bøye er lektor i økonomi med mange lærebøger bag sig, og her vises ved elementær økonomisk fornuft, hvorledes Løgstrup tog fejl, og da fejlene ofte også optræder i dag, gør det bogen meget aktuel og relevant. Og den er tilmed skrevet meget pædagogisk, så alle kan følge med.

Det er ikke ødelæggende for Løgstrups tankeverden, at hans politiske side er overfladisk og naiv, men et lærerigt eksempel på, at eksperter skal kende deres begrænsninger eller i hvert fald tilegne sig en vis grundviden først.

Anmeldelse af David Bugge - Løgstrup & skolen

22-07-2014: Vellykket lille grundbog om teologen og filosoffen K.E. Løgstrups skolesyn. Læs artikel

Anmeldelse: Frederik Stjernfelt: Admiral - Bitumen - Zodiak

26-11-2008: Frederik Stjernfelt gennemgår forfatterskabet fra Klaus Høeck, der i dag fylder 70 år. Læs artikel

Anmeldelse af Juliet Macur - En kæde af løgne. Afsløringen af Lance Armstrongs bedrag

02-11-2014: Prisvindende amerikansk journalist laver en Ole Bornedal om vor tids største cykeldrama, så man keder sig halvt ihjel. Læs artikel

Anmeldelse af Kathrine Lilleør - Kærlighed er. Fortællinger fra mit liv

27-11-2013: Kathrine Lilleør lader sit liv som kvinde og præst afspejle de bibelske fortællinger. Det er meget lidt sensationelt og meget lidt kontroversielt. Læs artikel

Anmeldelse af Michael Rasmussen i samarbejde med Klaus Wivel - Gul feber

10-11-2013: Bekendelser: Michael Rasmussens biografi er en gysende thriller om et radikalt menneske og et begavet svirp til cykelsportens hykleriske myndigheder. Men selvmedlidenheden irriterer. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...