Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af David Bugge - Løgstrup & skolen | bog.guide.dk

Tilværelsesoplysning

Vellykket lille grundbog om teologen og filosoffen K.E. Løgstrups skolesyn.

Pædagogik
David Bugge
LØGSTRUP & SKOLEN. Med bidrag af Bente Kasper Madsen og tekster af K.E. Løgstrup.

157 sider, 229 kr.

Forlaget Klim


B971098946Z.1_20140721171353_000+GJLEEHIU.1-0.jpg

Få tænkere har øvet så stor indflydelse på dansk skoletradition som teologen K.E. Løgstrup (1905-1981), men hans skoletanker har ikke tidligere været samlet i en grundig undersøgelse. Det er måske derfor, at en række af hans synspunkter og pædagogiske pointer har levet lidt af en skyggetilværelse i uddannelsesdebatten efter hans død? I så tilfælde vil ”Løgstrup & Skolen” kunne skaffe ham et comeback.

Den lille, overskuelige bog bruger en række Løgstrup-begreber (bl.a. ”urørlighedszonen” og ”talens åbenhed”) til at argumentere mod kompetencebegrebet i uddannelsesforskningen.

Det handler om dannelse

Skriftet falder i tre dele. Førstedelens ni tematisk strukturerede kapitler fremstiller Løgstrups skolesyn.

I anden del viser seminarielektor Bente Kasper Madsen, hvordan centrale Løgstrup-kategorier såsom saglighed og karakterdannelse udgør et vigtigt modspil til de seneste års pædagogiske udvikling – eksempelvis at man ikke længere skal lære nogen noget, men bare sørge for at have det godt.

Del tre består af Løgstrup-teksterne ”Skolens formål”, ”Moral og børnebøger” og ”Opdragelse og etik”.

I ”Skolens formål” foretager Løgstrup en vigtig sondring: »Skolen anses for at være til for at give eleven de nødvendige forudsætninger for videre uddannelse. Det er også en af skolens opgaver, men ikke hovedopgaven (…) til skole hører oplysning om den tilværelse vi har med og mod hinanden, oplysning om samfundets indretning og historiens gang, om naturen vi er indfældet i med vort åndedræt og stofskifte (…). For at have en enkelt glose for det vil jeg kalde det tilværelses-oplysning.«

Sagt lidt anderledes drejer skolen sig ikke kun om nytte- og anvendelsesorienterede kompetencer, men om personlig dannelse og om at tilegne sig kundskaber med et videre sigte.

Bogens forfatter, David Bugge, giver en lettilgængelig indføring i Løgstrups pædagogiske begreber, og som ikke-Løgstrup-kyndig har det været en fornøjelse dels at blive ført ved hånden af en ekspert, dels anfægtet undervejs. Jeg skal i hvert fald i tænkeboks i forhold til Løgstrups autoritetsbegreb, som han deler op i henholdsvis ”tilranet” og ”tilskudt” autoritet.

På tryk lyder argumentationen særdeles overbevisende, men holder modsætningen nu også i praksis i klasseværelset?

Anmeldelse: Løgstrup med salt – og med sukker

30-12-2011: Ikke alle forholder sig lige kritisk til K.E. Løgstrups etiske betragtninger fra 1950'erne. Læs artikel

Anmeldelse af Juliet Macur - En kæde af løgne. Afsløringen af Lance Armstrongs bedrag

02-11-2014: Prisvindende amerikansk journalist laver en Ole Bornedal om vor tids største cykeldrama, så man keder sig halvt ihjel. Læs artikel

Anmeldelse af Mario Vargas Llosa - Kelterens drøm

19-10-2013: Mario Vargas Llosa genopliver historien om den irske diplomat, der først overværede vestlige firmaers mishandling af arbejdere i kolonierne, siden blev militant nationalist og dømt til døden. Læs artikel

Anmeldelse: Jens Glebe-Møller: I kamp mod dumhed og hykleri

25-04-2012: Portrætbog om rigsgreve i 1700-tallet skildrer brudstykker fra den dansk-norske oplysningstid. Læs artikel

Anmeldelse: Ole Ravn: Fører uden folk

05-12-2007: Anden Verdenskrig: At ville være dansk partifører med tysk nazisme som forbillede gik ikke. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...