Anmeldelse:
Anmeldelse: 2 out of 6
Find mere om:
Dan Fante: Fante - En Familiehistorie om at.. | bog.guide.dk

Dan Fante: Fante - En Familiehistorie om at skrive, drikke og overleve

Forfatteren Dan Fantes bog om sin far, John Fante, er en forstemmende afsløring af fortrængte følelser. Hans ros af faderen klinger hult på en baggrund af mindreværd.

Dan Fante: FANTE - EN FAMILIEHISTORIE OM AT SKRIVE, DRIKKE OG OVERLEVE.

368 s. 299 kr.

Per Kofoed.

Forfatteren Dan Fante har skrevet en bog om forfatteren John Fante. Det er i hvert fald bogens heroiske udgangspunkt, men man fornemmer hurtigt, at den skjulte drivkraft er et voldsomt faderkompleks. De to Fante'r er forfattere, men i Dans fremstilling optræder de først og sidst som søn og far i et opgør, som holdes i gang af en eklatant mangel på kærlighed og anerkendelse.

Bogen er dedikeret til både Dan Fantes mor og far, Joyce og John Fante, og indledes med følgende smukke passus: »Dæmonerne er forsvundet - de er blot ekkoer i et nymalet værelse. Tilbage er kun min kærlighed.«

Idealisering af forhold


Når man har læst bogen færdig, ved man, at ordene er en idealisering af de faktiske forhold. Dans kærlighed er slet ikke stærk nok til at udmanøvrere dæmonerne.

Kan hænde, at han selv er overbevist om den lykkelige slutning, da han efter faderens død konstaterer: »Min far, den mand, jeg elskede højest i hele verden, en mand, der havde vist mig, hvordan det var at være ægte kunstner ved selv at være det, var væk... John Fante var min helt.«

Vi andre tror ikke en tøddel på ham.

Bogen er en forstemmende demonstration af, at når det, som skrives, ikke matcher situationen, som der skrives fra, bliver hver sætning en ubehagelig afsløring af fortrængte følelser. Dan Fantes ros af faderen klinger hult på den grumsede baggrund af mindreværd, had og ulykkelig barndom.

Biografien fortæller den deprimerende historie om en italiensk slægt, hvor mændene i lige linje arver et hårdnakket gen for alkoholmisbrug. Uagtet alle deres andre fortræffelige talenter, såsom evnen til at skrive, er og bliver det alkoholen, som styrer.

Mønster gentages


John Fante får i en alder af 19 trykt sin første historie i The American Mercury. Kort efter sidder han som vellønnet, feteret manuskriptforfatter i Hollywood. Alligevel tilbringer han det meste af sin tid med at spille, drikke og hore. Hans smukke, belæste og kultiverede hustru ser stiltiende på, hvordan løn og arv ødes bort på drinks, pokerspil og kvinder.

Dan Fante gentager mønsteret i en endnu mere destruktiv variant, hvor både alkohol, stoffer og seksuelle perversioner indgår. Han forsøger flere gange at begå selvmord, men overlever og får endelig antaget sin første roman i begyndelsen af 1990'erne.

John Fante færdes som ung på de samme steder som bl.a. William Faulkner og F. Scott Fitzgerald. Han opnår, at Charles Bukowski udråber ham til sin store inspirator.

I romanen drysses de berømte navne rundt omkring, mens en egentlig beskrivelse af miljøet og faderen som litterært fænomen mangler.

”Fante” er en tørlagt søns triste, men ikke bevægende bekendelser.

Anmeldelse: Arne Haugen Sørensen: LANDSKABET BAG MIG og Henrik Juul Jensen: BJØRN NØRGAARD

04-06-2007: Personligheder: Velfortalte biografier om Arne Haugen Sørensen og Bjørn Nørgaard, der har mere til fælles, end man skulle tro. Læs artikel

Anmeldelse af Herbjørg Wassmo - Disse øjeblikke

11-04-2014: Herbjørg Wassmos ærlige selvbiografi skildrer hendes stædige kamp for at blive forfatter. Læs artikel

Anmeldelse af Tomas Espedal - Biografi. Dagbog. Breve

10-09-2013: Der er ikke mange scorereplikker hos Tomas Espedal. Men han er god! Læs artikel

Anmeldelse: Leif GW Persson: Gustavs knægt

17-05-2012: Selvbiografi: Leif GW Perssons selvbiografi er en meget personlig beretning, men også fortællingen om det Sverige, der tog patent på velfærdsstaten. Læs artikel

Anmeldelse: Christa Wolf: Englenes by

17-12-2011: Det er som altid overvældende og fantastisk at følge den store tyske forfatter Christa Wolf ind i de store eksistentielle spørgsmål. Hendes selvbiografi bygger på et ophold i Los Angeles. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...