Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Christel Lüttichau - Grønlænderinden | bog.guide.dk

Verdensdame med begge ben i sneen

I modsætning til sin generations kønsfæller kom Maria Meyer ud i den store verden.

Biografi
CHRISTEL LÜTTICHAU
GRØNLÆNDERINDEN – en personlig grønlandshistorie

204 sider, 299,95 kr.

People’sPress


grønlænderinden.jpg

Den 80-årige Maria Meyer inkarnerer den grønlandske udvikling fra et primitivt fangersamfund til en selvstyrende og international del af rigsfællesskabet med udsigt til at score betragtelige værdier på undergrundens rigdomme.

Journalisten Christel Lüttichau, hvis kendskab til Grønland var minimalt, før hun mødte verdensdamen i Nuuk, er tydeligt fascineret af hovedpersonen, som brød igennem den uddannelsesmæssige lydmur i Grønland.

Kvinder var dengang ikke vant til at tilegne sig fremmedsprog, men det gjorde den begavede Maria Meyer, der arbejdede i Danmark, Tyskland, England og Norge, og i kraft af sin charme og skønhed lagde Paris for sine fødder, hvilket medførte uvurderlig reklame for hendes eksotiske hjemland.

En ugebladshistorie

Selv om der gives mange oplysninger om Grønland, dets befolkning og den hastige udvikling i Maria Meyers levetid, er det på mange måder en ugebladshistorie, forfatteren diverterer læseren med, og langt hen ad vejen kunne den godt være skrevet med mere distance og med undladelse af alt for mange private sammenkomster og middage.

Ingen tvivl om, at bogens personer er sympatiske, når man åbenbart undtager Maria Meyers første ægtemand, der fandt en anden, og hvis svigt præger hende. Samlivet med den anden ægtemand bliver dog lykkeligt, om end kort, fordi han dør alt for tidligt, og en søn omkommer, men familiemennesket Maria Meyer øser af sin store viden om fortidens levevis og om de enorme samfundsmæssige brydninger i det 20. århundrede til sine efterkommere.

Stoffet er spændende; der gives præcise skildringer af den storslåede natur, sættes fokus på de knappe kår og det naturlige sammenhold, der i tidligere tider herskede i småbygderne.

Maria Meyer er ikke nogen klynker, selvom tilværelsen i perioder har yppet kiv med hende. Tværtimod. Hun går ind i politik, er medstifter af partiet Atassut og bliver borgmester på afbud, men det er ikke hverdagens smålige skænderier med politiske venner og fjender, hun føler sig tiltrukket af. Hendes omsorgsgen er stort, og hun er med til at stifte Røde Kors-afdelinger i Grønland. Hun fungerer som bisidder i de vanskelige sager om tvangsfjernelser og leverer tolkebistand.

I det hele taget får vi portrætteret en stille, men viljestærk personlighed, der balancerer sin tilværelse mellem naturen og det urbane samfund.

Anmeldelse af Jonas Suchanek - Do danska

29-07-2014: Velskrevet og spændende debutroman tager læseren med på 1980’er-migration. Læs artikel

Anmeldelse af Jung Chang - Enkekejserinden. Cixi, konkubinen, der grundlagde det moderne Kina

28-04-2014: Det moderne Kina blev hverken grundlagt af Mao eller Deng Xiaoping, men af den smukke enkekejserinde Cixi. Hun har døjet med et dårligt ry, men i Jung Changs nye formidable bog får hun oprejsning. Læs artikel

Anmeldelse af Frank Bøgh - Dagmar. Historien om en barnemorderske

17-05-2013: Frank Bøgh gennemgår habilt danmarkshistoriens største seriemorders liv og forbrydelser. Men bogens portræt er éndimensionelt, og man savner en historisk kontekst. Læs artikel

Anmeldelse af Millie Werber, Eve Keller - To ringe

08-04-2013: En usædvanligt reflekteret kvindes rørende og nøgterne erindringer om sit livs første kærlighed er blevet omsat til et af de seneste års mest læseværdige bøger om holocaust. Læs artikel

Anmeldelse: Lisbeth Zornig Andersen: Zornig - vrede er mit mellemnavn

14-11-2011: Er det muligt at bryde den sociale arv? I de fleste tilfælde er svaret nej, men det er lykkedes for Lisbeth Zornig Andersen. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...