Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Charlotte Strandgaard: Drømte mig en drøm | bog.guide.dk

Charlotte Strandgaard: Drømte mig en drøm

Forfatteren Charlotte Strandgaard har skrevet en erindringsbog om de første 35 år af sit liv.


Biografi
Charlotte Strandgaard: Drømte mig en drøm
Nedslag i et kvindeliv
Hft. med flapper, ill., 437 sider
349,95 kr.
Forlaget Sohn

30307581.jpg

Min overskrift angiver, hvor forfatteren Charlotte Strandgaard (født 1943) har lagt fokus i sin erindringsbog: Det først så frydefulde, sidenhen dybt problematiske forhold til faderen, kritikeren og litteraten Jens Kruuse, tilknyttet Jyllands-Posten i en årrække.

Hvor bevidst hun selv er om, hvor meget faderen i grunden kommer til at fylde i fortællingen, skal jeg ikke kunne sige, men der er noget på spil i teksten, hvor hun skildrer ham og det trygge, varme, gæstfri hjem med højt til loftet. Derfor kommer forældrenes skilsmisse kort efter en storslået fejring af deres rubinbryllup (40 år) også som et chok.

Angst og krise

Moderen går ned med flaget, og Charlotte mister »min bedste ven« alias den beundrede, dynamiske og højtelskede far. Han er nemlig optaget af sin nye kærlighed (jævnaldrende med datteren) og forbitret over, at denne ikke vil afstå fra sin arv, så han kan sikre den nye kvinde i sit liv. Om det brev, som han skriver til Charlotte, hvori hun udnævnes til at være »hadets redskab«, kan jeg kun sige: Tak for kaffe.

Charlotte Strandgaard beretter forud for denne katastrofe om en lykkelig barndom i familien, knap så lykkelig i skolen, hvor den begavede og følsomme pige bliver mobbet, så det forslår. Hun kommer med jævne mellemrum ud i dybe kriser og lider af angst.

Som ganske ung bliver hun en del af en kreds med unge, eksperimenterende forfattere, bl.a. Hans-Jørgen Nielsen og Vagn Steen. Samtidig engagerer hun sig aktivt i politik og er med til at danne VS i 1968.

Ved siden af jobbet som enlig mor og forfatter til adskillige digtsamlinger overkommer hun at virke som kredsværge i Børneværnet.

Fordybelse eller fornyelse

Biografien giver et velskrevet og velkendt tidsbillede af 1960’erne og 1970’erne set igennem (stadig) venstredrejede og (ud)dannede kvindeøjne og kunne med fordel have været kortet ned. De kapitler fungerer bedst, hvor Strandgaard afholder sig fra at moralisere, og så får hun point for sin ærlighed. Plus for to-tre gange at citere Jørgen Gustava Brandts indsigtsfulde råd om at fordybe sig, når andre mener, at man skal forny sig.

Anmeldelse: Leif GW Persson: Gustavs knægt

17-05-2012: Selvbiografi: Leif GW Perssons selvbiografi er en meget personlig beretning, men også fortællingen om det Sverige, der tog patent på velfærdsstaten. Læs artikel

Anmeldelse: Dan Fante: Fante - En Familiehistorie om at skrive, drikke og overleve

04-05-2012: Forfatteren Dan Fantes bog om sin far, John Fante, er en forstemmende afsløring af fortrængte følelser. Hans ros af faderen klinger hult på en baggrund af mindreværd. Læs artikel

Anmeldelse: Anders Agner Pedersen: Kennedy-brødrene

10-03-2011: Anders Agner Pedersen har begået en fotobog om Kennedy-brødrene. Den indeholder ingen nytolkninger, hvilket kan undre, når man i forordet ser, hvilke kompetente kilder som forfatteren har konsulteret i USA. Læs artikel

Anmeldelse: Noget at miste

14-09-2010: Jesper Langballe har lidt store tab, og han har selv tabt, men han har også store sejre bag sig, kan man læse i hans biografi. Læs artikel

Anmeldelse: Jørgen Sørensen: Sympatisøren. Kjeld Abell og Den Kolde Krig

02-12-2008: Kjeld Abell var en af de største danske dramatikere i det 20. århundrede, men er glemt i dag. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...