Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Boris Cyrulnik - Den farlige dreng | bog.guide.dk

Psykologisk resiliens

Som dreng overlevede han Holocaust. Som voksen psykiater analyserer han sine egne oplevelser og erindringens psykologi.

Biografi
Boris Cyrulnik
DEN FARLIGE DRENG

240 sider, 249 kr.

Gads Forlag


B97400513Z.1_20131031173322_000+GBH84LV1.1-0.jpg

Boris Cyrulnik, der blev født i Bordeaux i 1937, var en farlig dreng. Ikke kun for de nazistiske raceideologer, som frygtede hans blods degenerative effekt, men også i mere tragisk forstand.

Efter at have mistet sine forældre til Auschwitz og flygtet dramatisk fra en jødeaktion som 6-årig, skjulte Boris sig gennem længere perioder hos venner og bekendte, og for dem var hans tilstedeværelse en evig trussel. Hvis hans jødiske baggrund kom frem, kunne det betyde voldsomme repressalier fra nazisterne. Senere var hans oplevelser uvedkommende og ubelejlige for en efterkrigstid, hvor der var mere brug for tavshed og glemsel end tårer, som landsfaderen Charles de Gaulle forklarede.

I dag er Boris Cyrulnik en anerkendt psykiater, der blandt andet har været med til introducere begrebet psykologisk resiliens, der beskriver de psykologiske mekanismer, som tillader mennesker at vende tilbage til en psykologisk normaltilstand efter at have oplevet massive traumer.

Den falske ambulance

Selve historien om Boris’ oplevelser under krigen bliver hovedsageligt fortalt i første tredjedel. Derefter veksler bogen mellem beskrivelser af hændelser i tiden efter krigen suppleret med causerier om erindringens natur. Nogle af akademisk karakter, andre mere filosofiske og helt personlige.

Cyrulnik beskriver, hvordan erindringen nøgternt, præcist og med næsten fotografisk akkuratesse kan lagre selv de mindste detaljer. Men også hvordan den nådigt kan gøre en ubærligt brutal virkelighed overskuelig for en 6-årig dreng. Som da forfatteren opdager, at det, han troede, var en ambulance, der kørte en hårdt såret kvinde fra en synagoge, i virkeligheden viser sig at være en varevogn og ”lægen” en tysk officer, som var bedøvende ligeglad med kvindens skæbne, så længe hun ikke var så uforskammet at dø på åben gade.

Dagligdagen kontamineret

Særlig intenst bliver det, når Cyrulnik forklarer, hvordan mange overlevende i deres erindring for altid har fået koblet rædslerne fra krigen sammen med det dagligdags og positive. En Auschwitz-overlevende formulerer det således:

»Sneen, der får os til at tænke på de gange, vi har holdt jul oppe i bjergene, får billedet af de frosne lig fra Auschwitz til at vælde op i mig igen …«

Selv om bogen er temmelig fransk i sin causerende og noget springende form, er det interessant læsning om et menneske, der formår at kombinere sin professionelle baggrund med egne oplevelser. Cyrulnik formår at analysere erindringens natur på fascinerende og vedkommende vis.

Anmeldelse af Millie Werber, Eve Keller - To ringe

08-04-2013: En usædvanligt reflekteret kvindes rørende og nøgterne erindringer om sit livs første kærlighed er blevet omsat til et af de seneste års mest læseværdige bøger om holocaust. Læs artikel

Anmeldelse af Laura Hillenbrand - Ukuelig

18-10-2014: Mesterværk: En flabet knægt bryder sin sociale arv, bliver OL-løber, styrter ned med et bombefly, kommer i nævekamp med hajer, bliver torteret af en supersadist i japansk uniform og ender alligevel med at sejre over sine indre dæmoner. ”Ukuelig” er en usædvanlig bog om en usædvanlig mand. Læs artikel

Anmeldelse af Sven Ove Gade - Faldskærmschefen. Flemming B. Muus – helt og skurk

13-09-2014: Historie: Lystløgner, krigshelt, slubbert, hædersmand eller bedrager? Flemming B. Muus er modstandskampens allermest omstridte skikkelse. Sven Ove Gades biografi føjer nyt til billedet af patrioten, der blev landsforvist. Læs artikel

Anmeldelse af Robert Fischermann - At forstå er ikke at tilgive

24-05-2014: Anden Verdenskrig: En usentimental beskrivelse af det ubeskrivelige. Læs artikel

Anmeldelse af Herbjørg Wassmo - Disse øjeblikke

11-04-2014: Herbjørg Wassmos ærlige selvbiografi skildrer hendes stædige kamp for at blive forfatter. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...