Anmeldelse:
Anmeldelse: 2 out of 6
Find mere om:
Andrew Meyer: Spionen der forsvandt | bog.guide.dk

Andrew Meyer: Spionen der forsvandt

Spionhistorie: Det kan ikke skjules, at der er en skrigende mangel på materiale om den centrale person i ”Spionen der forsvandt”.

ANDREW MEIER: SPIONEN DER FORSVANDT

En amerikaner i Stalins hemmelige tjeneste

Oversat af Franz Berliner

358 sider, ill. 300 kr.

Lindhardt og Ringhof

Er udkommet

Jo mere man læser sig igennem denne bog, desto mere stiller man sig spørgsmålet, hvor bogens hovedperson Isaiah Oggins dog bliver af. Bogens titel antager efterhånden en ironisk klang, for vi får uendeligt lidt at vide om denne amerikaner, der i 1920 meldte sig under kommunismens faner og i 1926 blev rekrutteret af den sovjetiske hemmelige tjeneste.

Han blev først beordret til Berlin og Paris for i 1930'erne at blive udstationeret i Kina og Manchuriet. Men hvad han nærmere fordrev tiden med disse steder, får vi stort set intet at vide om - kun almindeligheder.

Sendt til Gulag


I 1939 dukkede Oggins op i Moskva, hvor han blev arresteret og som hundredtusinder af andre anklaget for absurde forbrydelser. Han blev tilsyneladende ikke udsat for tortur og tilstod da heller ingenting.

Alligevel blev han sendt i Gulag nord for polarcirklen i otte år. Da han havde udstået sin tid, blev han likvideret med en giftindsprøjtning i det hemmelige politis laboratorium i Moskva og døde en kvalfuld død.

Hans kone Nerma, der også var troende kommunist, var da for længst kommet i sikkerhed i USA, hvor hun brugte mange kræfter på at sende bønneskrivelser til myndighederne. Også den amerikanske regering forsøgte i det mindste halvhjertet at få Oggins befriet og tilbage til USA.

Oggins' kone bevarede sin tro på kommunismen til sin død.

Af dårlig kvalitet


På bogens omslagsbillede minder den amerikanske sovjet-agent slående om den tyske massemorder Adolf Eichmann. På et sov-jetisk fotografi taget umiddelbart før likvideringen i 1947 ser man en udtæret og dødsmærket mand klædt i laser og pjalter.

I øvrigt er bogens illustrationer af dårlig kvalitet, alt for mørke og uskarpe. Nogle er irrelevante, f. eks. de to små gnidrede frimærker og et fotografi af mennesker på en fransk jernbaneperron.

Forfatteren Andrew Meier er meget vidende om sit emne og har brugt megen tid og mange rejser til arkiver i adskillige lande for at opspore materiale om bogens hovedperson.

Men det fremgår pinligt klart, at han stort set intet har fundet eller fået adgang til, som kunne kaste mere lys over amerikaneren.

I stedet fylder han de mange sider med beskrivelser af den storpolitiske udvikling og indrepolitiske forhold i Tyskland, Frankrig, Kina, Sovjetunionen og USA. Der er mange biografiske detaljer om bogens mange bipersoner, og der er beskrivelser af forfatterens samtaler med Oggins søn i USA.

Det er sådan set ikke uden interesse, men det kan jo ikke skjule den skrigende mangel på materiale om den centrale person.

Den danske oversættelse flyder let, men er begreber som medrejsende (sovjetsympatisører), Mindeselskabet (Memorial) og pastorale (landligt idylliske) uden videre forståelige, og hvorfor oversættes downtown ikke?

Der var ingen storhertuger i Rusland, derimod storfyrster. Og det engelske would skal ikke altid oversættes til ville.

Isaiah Oggins blev først beordret til Berlin og Paris for i 1930'erne at blive udstationeret i Kina og Manchuriet.

Han blev siden likvideret med en giftindsprøjtning i det hemmelige politis laboratorium i Moskva.

Anmeldelse af Thomas Harder - Kryssing. Manden, der valgte forkert

10-11-2014: Grundig og velskrevet biografi om en dansk officer i tysk tjeneste på østfronten. Læs artikel

Anmeldelse af Hans Kirchhoff - Den gode tysker. G.F. Duckwitz - de danske jøders redningsmand

14-07-2013: Han var både venner med nazisten Werner Best og socialdemokraten Hans Hedtoft, og måske reddede han de danske jøder fra holocaust. Ny grundig bog om paradokset G.F. Duckwitz. Læs artikel

Anmeldelse: Niels Birger Danielsen og Suzanne Wowern Rasmussen: Gestapochefen Karl Heinz Hoffmann - den kultiverede nazist

24-05-2011: Der ligger imponerende og grundig research bag bogen om dr. Karl Heinz Hoffmann, ingen tvivl om det. Alligevel bringer den ikke noget afgørende nyt for dagen om mennesket bag manden. Læs artikel

Anmeldelse af Laura Hillenbrand - Ukuelig

18-10-2014: Mesterværk: En flabet knægt bryder sin sociale arv, bliver OL-løber, styrter ned med et bombefly, kommer i nævekamp med hajer, bliver torteret af en supersadist i japansk uniform og ender alligevel med at sejre over sine indre dæmoner. ”Ukuelig” er en usædvanlig bog om en usædvanlig mand. Læs artikel

Anmeldelse af Cathrine Errboe - Malene

14-10-2014: Anmeldelse: Ny biografi om skuespilleren Malene Schwartz er en noget ujævn, men ganske underholdende affære. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...