Find mere om:
Anmeldelse: Driblekunstneren Fupz | bog.guide.dk

Anmeldelse: Driblekunstneren Fupz

Kim Fupz Aakeson og Kamila Slocinska er et godt billedbogsmakkerpar.

Børnebøger

Kim Fupz Aakeson og Kamila Slocinska:

Køteren

32 sider, 230 kr.

Gyldendal

Stine Josefine Dige og Maria Tran Larsen:

Niller og Pilfinger får en flyvetur

40 sider, 169 kr.

Forlaget Pippi

Dan Larsson og Annika Fingraf:

Stefan og ondskabsfulde Per

Oversat af Jens Eichler Lorenzen

30 sider, 150 kr.

Mellemgaard

Når børnebøger skal formidle et vigtigt emne, er risikoen for, at fortællingen fortaber sig i ren tematik, til stede.

Læseren skal ikke kun læse, men også lære. Den fælde er forfatteren til Danmarks angiveligt første børnebog om en dreng med to mødre helt bevidst om.

Niller Pilfinger handler nemlig ikke om lille Nillers regnbuefamilie med mødrene Mor og Mammi. Niller er en helt almindelig dreng, der kan lide dimser, dutter, møtrikker og mekanik, og som får sig en herlig dag, da hele familien sætter sig op i mors Nimbus med kurs mod Flyvergrillen. Her møder han Freddy Flykigger og Pia Pilot, som giver ham en oplevelse ud over det sædvanlige.

Historien om Niller er ganske velfortalt og vil helt sikkert vække glæde og genkendelse hos mindre børn – som garanteret vil sluge det med Mor og Mammi uden at blinke. Derfor er det også en anelse trælst, at illustrationerne dyrker et stereotypt billede af et lesbisk par, hvor den ene er fiks og feminin, mens den anden har plysset hår, sokker i sandalerne og tommeltotterne i bukselommerne.

Myter om mobning

Mobning er et grundigt belyst emne i børnelitteraturen. Og med rette. Der er (stadig) brug for bøger, hvor børn kan møde flere facetter af mobningen, genkende, sympatisere, frastødes og reflektere.

Derfor er det også så ærgerligt, når der udgives bøger som ”Stefan og ondskabsfulde Per”, der ud fra et sympatisk ønske om at give mobbeofre et opmuntrende klap på skulderen, på sine 32 sider cementerer alle de myter om mobning, mobbere og ofre, som overhovedet kan opdrives. Og så endda på rim. Dårlige.

Med omvendte ordstillinger og gammeldags udtryk som at »opføre sig slet« (for det rimer nemlig på toilet, og det er dér, ham den ondskabsfulde Permand lærer, at man ikke må drille. Nå.).

Man kan ikke være uenig i, at vi må sige »stop med alt det mob«, men at kalde bogens morale for »en nyttig lektie« må næsten være en slags anti-budskab. Sådan her skal hverken mobbeløsning eller børnelitteratur gøres.

Fulde forældre

Kim Fupz Aakeson og Kamila Slocinska er et forholdsvist nyt billedbogsmakkerpar. Men et rigtigt godt ét.

Kamila Slocinska fanger i sine sort/rød/hvide tegninger den underlige blanding mellem det groteske, uhyggelige, sjove og totalt afvæbnende, som Fupz mestrer. I ”Køteren” står forfærdelighederne i kø, men ordene dribler stadig rundt på sådan en 10-årig måde. Som er fantastisk.

”Køteren” handler om en dreng, hvis mor og far ikke gør andet end at drikke sig fulde og skændes. Drengen skal bare varte dem op, vaske tøj, gøre rent og lave mad. I al hemmelighed sparer han op til en hund, og det er en lykke den dag, han endelig kan købe en.

De to bliver bedste venner, og hunden gør alt, hvad drengen siger. Alt. Også den dag, drengen siger »æd dem«, og han endelig bliver fri for de forfærdelige forældre. Nu er drengen og hunden endelig alene, men intet bliver alligevel helt, som hverken drengen eller hunden ønsker sig.

”Køteren” handler dybest set om social arv – er man selv blevet behandlet som en hund, så er det svært ikke at gentage det mønster, selv om man egentlig ikke vil.

Det er barskt og gribende, især da drengen pludselig rammes af selvindsigt og genkender sig selv i hundens sorte og sørgelige blik. Der kunne have været dvælet mere ved enkelte passager, men ”Køteren” folder sig ud i eftertanken.

Anmeldelse: Flyvere på himlen

23-01-2008: Fantasien trives på flere forskellige måder i fire udvalgte børnebøger. Læs artikel

Anmeldelse: Helle Vibeke Jensen: SLANGEHUND

20-06-2007: Nye børnebøger med og uden ord. Læs artikel

Anmeldelse: Høns og regnbueis

30-09-2014: Usædvanlig og lidt vild fotografisk billedbog for børn. Læs artikel

Anmeldelse: Gro Dahle og Svein Nyhus: Vrede mand

11-10-2011: En billedbog, der handler om en familie, hvor far slår mor. Læs artikel

Anmeldelse: Malene Reynold Laugesen: Havkongens have

04-10-2011: En fortælling, der åbenlyst bliver båret igennem af de smukke illustrationer. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...