Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Rigtige guder gider ikke psykologi | bog.guide.dk

Sære drømme

Fem danske forfattere fortolker Bibelens mere ukendte historier. Resultatet er ujævnt, men pletvist godt.

Antologi
Ingrid Ank (red.), Jens Blendstrup, Mathilde Walter Clark, Peter Hovmand, Lars Husum og Lone Hørslev
Rigtige guder gider ikke psykologi

150 sider, 200 kr.

Forlaget Alfa


Fem nyere danske forfattere står bag den lille antologi ”Rigtige guder gider ikke psykologi”, hvori de fortolker nogle af Bibelens mere ukendte historier.

Antologiens bedste fortælling er også dens længste. Det er Jens Blendstrups ”Manden der drømte sære ting fra Bibelen”, som efter en noget ufokuseret begyndelse vikler historien om Hoseas, der af Gud bliver påbudt at gifte sig med en horekvinde og få tre børn, ind i en moderne fortælling om det unge par Mike og Karen.

Lone Hørslevs fortælling er en overordentligt fri fortolkning af historien om Tamar fra Første Mosebog, som i Hørslevs udgave udspiller sig i nutidens Danmark hos alenemoren Helle, der stiller sig magtesløs over for enhver autoritet. Endelig møder hun en mand, den 65-årige Poul Erik, hvis psykiske mishandling af både sønnen og hende selv Helle dog uden videre affinder sig med.

Fælles for Helle og Tamar er, at de begge til sidst tager skæbnen i egen hånd. Hvor Tamar forklæder sig som prostitueret og forfører sin svingerfar, som gør hende gravid, slutter Hørslevs fortælling med, at Helle også gør noget ved sin håbløse situation og lader hele sin frustration gå ud over sin søn i en gruopvækkende afsluttende scene.

Dommerbogen i Cambodia

Mathilde Walter Clarks fortælling ”Bødlen” er en fortolkning af Dommerbogens kapitel 19 om en ældre mand, der giver sin medhustru til hoben, som voldtager og mishandler hende, ud fra en formodning om, at det er hans datter.

I Walter Clarks version befinder vi os i Cambodia, hvor den erfarne krigskorrespondent DP skal interviewe en tidligere bøddel fra Pol Pot-tiden. Scoopet i fortællingen er, at Walter Clark formår at modernisere historien, så vi forstår, hvorfor den gamle mand i Dommerbogen skærer sin medkone op i tolv stykker, efter at hoben har mishandlet hende til døde, og hvorfor det også kunne udspille sig den dag i dag.

De to sidste fortællinger i antologien af henholdsvis Lars Husum og Peter Hovmand lægger sig tættest op ad de bibelske forlæg. Men som selvstændige fortællinger er igen af dem videre interessante.

God til undervisningsbrug

Bag antologien står det lille nye forlag Alfa, der blandt andet slår sig op på at formidle religion og teologi, og de skal bestemt roses for initiativet. At give forfattere mulighed for at bide skeer med Bibelens fabelagtige historie er noget, som jeg kun kan tilskynde, også selv om resultatet i dette tilfælde er temmelig mudret.

De fem fortællinger er trykt sammen med de oprindelige historier fra Bibelen, så antologien er uden tvivl både tænkt og velegnet til tværfaglige forløb i dansk- og religionstimerne i gymnasiet. Men stor litteratur – det er de fem fortællinger i ”Rigtige guder gider ikke psykologi” nu ikke.

Anmeldelse: Dette er ikke en krimi

01-03-2012: Gode nye noveller i en ujævn antologi med en fortænkt præmis. Sat til krimidebat er der således ikke meget, der bliver. Læs artikel

Anmeldelse af Jens Blendstrup og Lars Gundersen - Venedig – eller kunsten at fare vild

08-11-2014: Afkroge: Jens Blendstrup er i grotesk topform, når han fabulerer om Venedig akkompagneret af Lars Gundersens fotos. Læs artikel

Anmeldelse af Uren pædagogik 2

11-08-2014: Uddannelsessystemet er under forandring med stigende fokus på, hvad der kan vejes og måles. En ny antologi går til modangreb på kompetencetænkning og konkurrencestat. Læs artikel

Anmeldelse af Poetry of the First World War - An Anthology

11-08-2014: Anmeldelse: Alle briter kender nationens skyttegravsdigtere. Ny, fornem antologi bringer glemte stemmer ind i den poetiske kanon. Læs artikel

Anmeldelse af Jens Blendstrup - Luskefisefortællinger

17-01-2014: I Jens Blendstrups nye roman befinder vi os i en middelklasseopstilling, men nogen rendyrket idyl er der ikke tale om. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...